Θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών τα εμπορικά κέντρα τύπου mall. Ένα στη Σωληνουργεία... μερικά σκορπισμένα στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο και φυσικά...ο διακαής πόθος της δημοτικής αρχής, στη θέση της δημοτικής αγοράς του '30. Από mall μια χαρά είμαστε στην Κορινθία. Τώρα, πελάτες ψάχνουμε!
Η συνάντηση των εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων από όλη την Πελοπόννησο, της ΕΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, του δημάρχου Κορινθίων, περιφερειακών συμβούλων και του Επιμελητηρίου Κορινθίας πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, την Τετάρτη, με αντικείμενο συζήτησης τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου (mall) στο εργοστάσιο της πρώην Σωληνουργίας.
Έπειτα από μακρά συζήτηση κατέληξαν πως η επένδυση δεν επιφυλάσσει καμία αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή (τι περίεργο...) και δήλωσαν πως θα αποτρέψουν, με όλες τους τις δυνάμεις, μια τέτοια εγκατάσταση. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις:
Προτάθηκε νέα Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση για αλλαγή του Νόμου για τα Εμπορικά Κέντρα.
Διαμαρτυρόμαστε διότι το Περιφερειακό Συμβούλιο αγνόησε τους φορείς
Καταδικάζουμε την δημιουργία Εμπορικού κέντρο στο χώρο της πρώην Σωληνουργείας Κορίνθου γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι καταστροφική ιδίως για τις κοντινές αγορές αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Εκεί που κατέληγαν όμως ότι ένα τέτοιο εμπορικό μεγαθήριο δεν θα είχε κανένα νόημα εγκατάστασης στο νομό, ο δήμαρχος Κορινθίων θεώρησε σκόπιμο να επαναφέρει το θέμα κατεδάφισης της ιστορικής δημοτικής αγοράς στο κέντρο της Κορίνθου, η οποία το τελευταίο διάστημα φιλοξένησε πολλές εκδηλώσεις και δράσεις, μάλιστα και τον ίδιο τον δήμαρχο, για να βγάλει τον λόγο του ως συνδιοργανωτής της Κρουστοπανηγύρεως και να έχει και το αντίστοιχο φωτογραφικό ντοκουμέντο προ κατεδαφίσεως....
Η πορεία των χτυπημάτων του δημάρχου απέναντι στη δημοτική αγορά:
-Είχε προταθεί στο Δ.Σ. στις 12/2/2010, όταν ξεκίνησε το θέμα, η ανέγερση στη θέση της αγοράς τετραώροφου εμπορικού κέντρου και διώροφου υπογείου γκαράζ
-Επανέφερε το θέμα κατεδάφισης της δημοτικής αγοράς όταν κρίθηκε μη διατηρητέα ως νεώτερο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού τον περασμένο Απρίλιο
-Βγήκε απόφαση θετική του δημοτικού συμβουλίου στην κατεδάφιση και στην ανέγερση νέου κτιρίου (το οποίο όμως ο δήμος δεν θα είχε αποθεματικό για να ξεκινήσει την κατασκευή του επομένως πάγωσαν οι διαδικασίες.
-Μάλιστα ορισμένοι καταστηματάρχες (όσοι απέμειναν τουλάχιστον) κατηγόρησαν τον δήμαρχο για ανοιχτό πόλεμο όχι μόνο απέναντι σε αυτούς που δεν ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις του ενοικίου αλλά απέναντι και στους επαγγελματίες που είχαν πολυετή καλή συνεργασία με το δήμο.
Είναι ένα κτίριο το οποίο αφήνεται χωρίς αναστήλωση, γιατί κάποτε αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί… αλλά δεν το κάνατε τελικά γιατί βρήκατε απέναντί σας και το σύλλογο αρχιτεκτόνων και την Κίνηση πολιτών και την οργάνωση monumenta που συλλέγει ακόμα υπογραφές για τη διάσωση της δημοτικής αγοράς! Εάν επαναφέρετε το θέμα το ερώτημα είναι τι αντιστάσεις θα βρείτε;
Η MOnuMENTA συνεχίζει την προσπάθεια διάσωσης του κτηρίου, γι’ αυτό και σχεδίασε μία κάρτα με αποδέκτη τον Δήμαρχο Κορινθίων ζητώντας του να προστατέψει και να αναδείξει ένα από τα λιγοστά μνημεία του μεσοπολέμου στην Κόρινθο. Η κάρτα στέλνεται ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά. Είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της MOnuMENTA. http://www.monumenta.org/dimagkorinthou.php
Η αντίθετη γνώμη με την απόφαση του Δ.Σ. Κορινθίων, από το σύλλογο αρχιτεκτόνων:
Πιστεύουμε, ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων του Νομού Κορινθίας, ότι αξίζει να ευαισθητοποιηθούμε ως κοινωνία, ώστε να διατηρήσουμε και να διασώσουμε κάθε τι που φέρει αξία υλική, πνευματική ,ηθική και ιστορική.
Στην πόλη της Κορίνθου είναι γνωστό ότι διασώζονται αυθεντικά τμήματα της εικόνας του ιστού της μετασεισμικής Κορίνθου του 1928. Τα τμήματα αυτά λειτουργούν ως στοιχεία μνήμης της νεότερης ιστορίας της πόλης μας και τα οποία μέρα με την ημέρα αλλοιώνονται και καταστρέφονται με τρόπο - τις περισσότερες φορές - μη αναστρέψιμο.
Η δημοτική αγορά είναι ένα τέτοιο κτίριο της μετασεισμικής Κορίνθου και ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Κορινθίας πιστεύουμε ότι:
- αξίζει να διασωθεί και να αναδειχθεί όπως έγινε στις δημοτικές αγορές στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος ( Καρδίτσα, Χανιά, Καβάλα, Χαλκίδα, Πύργος, Αγρίνιο κτλ)
- πρέπει να προχωρήσει άμεσα η μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου της αγοράς διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό την υλική του υπόσταση.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Κορινθίας θα σταθεί αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια και θα συνδράμει, όποτε αυτό απαιτηθεί από τη Δημοτική Αρχή, συμβουλευτικά σε επίπεδο τόσο αρχιτεκτονικής σύνθεσης όσο και τεχνικής υποστήριξης.
Οι ερωτήσεις λογικές:
-Τώρα βρέθηκε το αποθεματικό για να κατεδαφιστεί το κτίριο και να ανεγερθεί νέο;
-Βρέθηκε η αισθητική που θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός εργοταξίου στο κεντρικότερο σημείο της πόλης;
-Μήπως το θέμα αυτό είναι αποπροσανατολιστικό για την αντιπολίτευση, ώστε ουσιαστικά να μην ασκηθεί κριτική στο γεγονός ότι το γενικό πολεοδομικό εμπεριέχει την κατασκευή αρκετών εμπορικών κέντρων στα προάστια της Κορίνθου;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου