Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ο Νέος Οδηγός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στην εξέλιξη της παγκόσμιας  οικονομίας και στον αντίκτυπό της στην Ευρώπη, το 2007 πρότεινε μια σειρά  προγραμμάτων ώστε να τονωθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η ανάπτυξη σε  όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης. 
Τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 έδωσαν μεγάλη έμφαση στην  έρευνα, στη στήριξη της ανάπτυξης δικτύων για εμπορεύματα, ανθρώπους και  ενέργεια, και συνέβαλαν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής  αλλαγής, στην επίτευξη οικονομικής μεγέθυνσης, καθώς και στη δημιουργία  περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας. Για την επίτευξη αυτών των  φιλόδοξων στόχων, η ΕΕ θέσπισε απλούς, πρακτικούς και διαφανείς κανόνες για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

32 σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς αυτοαξιολόγηση

Ορίστηκαν οι σχολικές μονάδες που θα προχωρήσουν σε αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου τους με απόφαση του Υφυπουργού, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η αυτοαξιολόγηση θα πραγματωθεί σε 32 σχολεία, 3 νηπιαγωγεία, 27 δημοτικά και 2 ειδικής αγωγής. Όσον αφορά την Κορινθία, στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης θα τεθούν τα νηπιαγωγεία Περιγιαλείου και Αγ. Βασιλείου και το 2ο Δημοτικά Ξυλοκάστρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΣ, οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας ετησίως ή ανά δύο χρόνια ως προς το υπηρεσιακό τους έργο και από σχολικό σύμβουλο κάθε τέσσερα χρόνια για το παιδαγωγικό/διδακτικό τους έργο.

Ο μικρός Γιώργος ξέρει πως να παράγει φυσικό σφουγγάρι από κολοκύθα!


Είχα συναντήσει τον μικρό Γιώργο από το δημοτικό Λουτρακίου στην 15η γιορτή σπόρων που πραγματοποιήθηκε στο γυμνάσιο- λύκειο Λεχαίου. Μου είχε κάνει εντύπωση η γνώση που είχε αποκομίσει με την παραδοσιακή της μορφή, στο οικογενειακό πλαίσιο από τη γιαγιά του και ο τρόπος που μετέδιδε τη γνώση αυτή, τόσο απλός και κατανοητός που υποδείκνυε ότι την είχε αφομοιώσει πλήρως. 

Για τον μικρό Γιώργο, η ενασχόληση με την παραδοσιακή καλλιέργεια κολοκύθας και την επεξεργασία της ώστε να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό σφουγγάρι ήταν κάτι με το οποίο δεν θα σταματούσε να ασχολείται. Όπως μου περιέγραψε:

Συνέντευξη με τον ερμηνευτή των Brothers in Plugs, Βασίλη Αρωνίδη στο Κιάτο (video)

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα και ροκ βραδιά ήταν η χθεσινή στο Κιάτο Κορινθίας, στο Barrio Nuevo. Αφενός, απόλαυσα για άλλη μια φορά την δεμένη και ‘αδερφικά’ συντονισμένη ερμηνεία του συγκροτήματος Brothers in Plugs, που διατηρούν στενές σχέσεις με την Δυτική κυρίως Κορινθία, τόσο λόγω καταγωγής, όσο και με τα μουσικά δρώμενα της (Ziria festival, Rock Συνάντηση Κιάτου, Σικυώνιος μουσική σχολή). Αφετέρου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, με τον ερμηνευτή του συγκροτήματος, Βασίλη Αρωνίδη, αρχιτέκτονα και κιθαρίστα που μου αποκάλυψε κάποια στοιχεία σχετικά με το παρόν και το τι μέλλει γενέσθαι για τους Brothers…