Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Υπό ανέγερση υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Κόρινθο

Ένα ακόμα παράδειγμα επιχειρηματικότητας στην Κόρινθο καταγράφεται στον ηλεκτονικό τύπο:

Μία υπό ανέγερση υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής, στην Κόρινθο, (η οποία στοχεύει να κατακτήσει τον τίτλο της καλύτερης του κόσμου), αλλά και το εξελιγμένο νέο της προϊόν, τον ηλιακό θερμοσίφωνα Calpak Mark 4, παρουσίασε η ομώνυμη Α.Ε. σε ημερίδα, που διοργάνωσε την Δευτέρα 13 Μαϊου στην Αίγλη Ζαππείου. Η ημερίδα με τον τίτλο: «Καινοτομία και Εξωστρέφεια: Κλειδιά για μία σύγχρονη & ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία», ήταν μια καλή αφορμή, για την συγκέντρωση σημαντικών ομιλητών, που εξέθεσαν απόψεις, προβληματισμούς και εξελίξεις, σε ότι αφορά την θερμική ηλιακή ενέργεια και την αξιοποίησή της στην Ελλάδα. Μια χώρα, η οποία κατά τόπους παρουσιάζει την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, όχι μόνο στην Μεσόγειο, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), Παναγής Κωνσταντινίδης, μίλησε στο energia.gr για τα νέα τολμηρά ανοίγματα της εταιρίας, αλλά και για την φιλοσοφία ζωής, που θέτει την τόλμη και την αποφασιστικότητα ως προϋποθέσεις όχι μόνο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και ως οδηγούς για την έξοδό μας, από την κρίση… Έτσι κάπως σαν να ακολουθούμε ένα φως…Ηλιακό στην άκρη του περίφημου τούνελ…

-Κύριε Κωνσταντινίδη, στο πλαίσιο της ημερίδας «Καινοτομία και Εξωστρέφεια: Κλειδιά για μία σύγχρονη & ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία», η Calpak Α.Ε. παρουσίασε μια νέα μονάδα παραγωγής και ένα εξελιγμένο νέο προϊόν, αποδεικνύοντας, ότι η πρόοδος εν μέσω κρίσης, είναι εφικτή.

-Αν δεν επενδύσουμε και δεν τολμήσουμε αυτήν την περίοδο, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε απ’ την κρίση. Φιλοσοφία μας, είναι ότι εμείς θα βγάλουμε την χώρα από την κρίση και δεν θα περιμένουμε πότε η χώρα θα βγάλει εμάς από την κρίση. Γιατί εν τέλει όποιος δεν αντιμετωπίσει με τόλμη και δημιουργικότητα την κατάσταση, όποιος γενικά δεν τολμά δεν μπορεί να πετύχει και κάτι, δεν μπορεί να κερδίσει. Η τόλμη βέβαια θέλει πάντα σύνεση, θέλει μέθοδο, θέλει οργάνωση, θέλει συγκεκριμένο πλάνο και θέλει εστίαση στα συγκεκριμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορεί να αναδείξει ο ελληνικός βιομηχανικός κόσμος.

- Πως κρίνετε το γεγονός, ότι μία χώρα με την ηλιοφάνεια της Ελλάδας, έχει μείνει σχετικά πίσω σε ότι αφορά την καθολική αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας;

-Στην Calpak, είμαστε κατεξοχήν ανανεώσιμη τεχνολογία. Να σας πω ενδεικτικά, ότι ένας θερμικός ηλιακός συλλέκτης , παράγει - έχει δηλαδή μία optimum θεωρητική απόδοση 80%, τη στιγμή, που το αντίστοιχο νούμερο για ένα φωτοβολταϊκό είναι 15%. Είμαστε λοιπόν επί 5 φορές ανανεώσιμοι, σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά και επίσης είμαστε ένας κλάδος γηγενής, που παράγουμε τα προϊόντα μας, (όλη την προστιθέμενη αξία τους), στη χώρα μας και δεν τα εισάγουμε. Συνεπώς μιλάμε για την πλέον πράσινη μορφή ενέργειας, η οποία παράγεται στη χώρα μας εδώ και σαράντα χρόνια. Ωστόσο δυστυχώς δεν υποστηρίχθηκε και ο κόσμος δεν ενημερώθηκε κατάλληλα, όπως έγινε για τα φωτοβολταϊκά, μία τεχνολογία, που παράγει ελλείμματα, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε υποστηρίξει πολύ περισσότερο τα θερμικά, που είναι τεχνολογία ελληνική και παράγει θέσεις εργασίας.

-Αναπόφευκτες οι συγκρίσεις. Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά, τι λέτε; Μήπως έχει χαθεί το μέτρο;

-Ναι, χάθηκε το μέτρο. Δυστυχώς, λόγω έλλειψής στρατηγικής, όπως σε πολλούς τομείς, έτσι και στον τομέα της ενέργειας, δεν υπήρχαν σωστοί χειρισμοί νομίζω από την ελληνική πολιτεία. Όταν βγήκε μία directiva, που μοιράστηκε στις χώρες – μέλη για να υποστηρίξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που παράγουν ηλεκτρισμό το 2002, λόγω του ισχυρού λόμπι των φωτοβολταϊκών, (του γερμανικού κυρίως λόμπι) και ενώ σπεύσαμε να δώσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά κίνητρα, η εξέλιξη δεν ήταν η ιδανική. Στο σημείο αυτό θέλω να εξηγήσω, ότι ο ηλεκτρισμός αφορά στο 20% της καταναλισκόμενης παγκόσμια, ενέργειας, τη στιγμή που η θερμότητα, που παράγουμε εμείς είναι το 50%. Παρ’ όλα αυτά επειδή η συγκεκριμένη directiva αφορούσε μόνο τις ΑΠΕ, που παρήγαν ηλεκτρισμό, δόθηκε όλο το βάρος εκεί, σπεύσανε ως συνήθως να επιδοτήσουν εισαγόμενες τεχνολογίες και όταν κατόπιν εξορθολογίστηκε στην Κομισιόν το θέμα αυτό και βγήκαν οι αντίστοιχες οδηγίες-directives για τις ΑΠΕ, που αφορούν στην θερμότητα, δεν υπήρξε αντίστοιχη ζεστή υποστήριξη, παρ’ όλο που ο κλάδος είναι γηγενής. Είναι κάτι τελείως αδιανόητο και καταδεικνύει την παθογένεια του ελληνικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Σαφώς περιμένουμε κι εμείς να λειτουργήσουμε σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον, στο οποίο θα υποστηριχθούμε λίγο περισσότερο, αλλά σίγουρα η φιλοδοξία μας, δεν είναι να πάμε μπροστά αναμένοντας στήριξη από την Πολιτεία, αλλά να πάμε μπροστά βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.

- Ως εταιρία, θα λέγατε, πως είστε περισσότερο αισιόδοξοι, ή αποφασισμένοι;

- Είμαστε και τα δύο. Έχουμε βέβαια συγκρατημένη αισιοδοξία. Βλέπουμε, ότι μέσα από τα μεγάλα, επίπονα και για πολλούς ατελείωτα προβλήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα απ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, γεννάται σίγουρα και η ελπίδα, από τη στιγμή μάλιστα, που βλέπουμε έναν εξορθολογισμό γενικότερο στον τρόπο που λειτουργεί συνολικά η οικονομία μας και η κοινωνία μας. Είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, είναι πολλές ακόμη οι γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, που δεν έχουν διορθωθεί, αλλά οφείλουμε να πάρουμε όλοι μας την πρωτοβουλία και θα πάμε τη χώρα μπροστά. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.

-Θα θέλαμε το σχόλιό σας και ως Προέδρου της ΕΒΗΕ, αναφορικά με την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην Ελλάδα, σε καιρούς κρίσης. 
 
-Η ΕΒΗΕ είναι μία από τις παλαιότερες ενώσεις συνολικά στη χώρα μας. Ο σύνδεσμός μας είχε νομίζω συσταθεί το 1979 και τα μέλη της ΕΒΗΕ, είναι αμιγώς παραγωγικές εταιρίες, όλες με έδρα και παραγωγή στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν ο κλάδος μας, ένας ιδιαίτερα ανθεκτικός κλάδος, που έχει περάσει από πολλές περιόδους κρίσεων, όπως και πολλές περιόδους ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή το κλίμα στον κλάδο μας, είναι κάπως ανάμεικτο. Σαφώς η χρηματοοικονομική έτσι, στενότητα έχει δυσκολέψει αρκετές εταιρίες, γιατί μην ξεχνάτε ότι μία βιομηχανία έχει πολλά πάγια έξοδα και βαριές επενδύσεις και κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, όταν υπάρχει αυτή η ασφυξία του τραπεζοοικονομικού κλάδου, από την άλλη όμως υπάρχει και αισιοδοξία, γιατί βλέπουμε, ότι οι πωλήσεις των προϊόντων μας, δεν έχουνε πιεστεί. Έχουν πιεστεί βέβαια αρκετά τα περιθώρια κέρδους, λογικό είναι, αλλά οι πωλήσεις δεν έχουνε πέσει, γιατί αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, ότι το προϊόν το δικό μας, έστω και χωρίς καμία επιδότηση πουλάει, γιατί ξέρει ο έλληνας καταναλωτής, ότι με ένα σύστημα ηλιακής θερμικής ενέργειας, μπορεί να έχει πραγματική οικονομία και ν την έχει γρήγορα, χωρίς καμία επιπλέον επιδότηση. 
 
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου