Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Φοιτητής από την Καλαμάτα μιλά για την εξαιρετικά καινοτόμο σχεδίαση οχήματος για ΑΜΕΑ

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και με ελπιδοφόρο μήνυμα για την κοινωνική ευαισθησία που αναπτύσσουν μερικοί νέοι Έλληνες επιστήμονες, συγκεκριμένα από την Πελοπόννησο, είναι το ακόλουθο ρεπορτάζ του Morias Now. Το αναπαράγω επομένως, για να προβάλω και από το blog αυτό την καινοτόμο σκέψη των νέων, προς μία κατεύθυνση μη τεχνοκρατική, αλλά ανθρώπινη. Το όχημα για άτομα με ειδικές ανάγκες που σχεδίασαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου (εκ των οποίων ο Θάνος Παππάς που είναι Πελοποννήσιος), είναι πρωτοπόρο καθώς καλύπτει την ανάγκη συνοδείας των ατόμων αυτών και αποθήκευσης των αναπηρικών αμαξίδιων (για αυτό και φαίνεται πιο μεγάλο από τα συνηθισμένα οχήματα που κυκλοφορούν όπως στη φωτογραφία). Το κόστος των 15.000€ περίπου, όσο ένα συνηθισμένο αμάξι, κρίνω ότι είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με την έρευνα για τον σχεδιασμό του που έχει προηγηθεί.

Ένα ειδικό όχημα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες κατασκεύασε ο φοιτητής Θάνος Παππάς, από την Καλαμάτα.Ο Θάνος Παππάς που σπουδάζει στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, ασχολείται ενεργά με το σχεδιασμό οχημάτων, εξηγεί στη συνέντευξη στο moriasnow, τι τον οδήγησε στον σχεδιασμό ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος που θα οδηγείται από ανθρώπους με αναπηρία και αναλύει τα χαρακτηριστικά του οχήματος αυτού.


Το ProjectD3 είναι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα για χρήση σε αστικό περιβάλλον, σχεδιασμένο να οδηγείται από άνθρωπο με αναπηρία, πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το όχημα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμα έναν επιβάτη και κάποιες αποσκευές.

Το όχημα έχει ένα πρωτότυπο σύστημα ανάρτησης σχεδιασμένο από την εταιρία KorresEngineeringτο οποίο του χαρίζει καταπληκτική ποιότητα κύλισης ανεξαρτήτως της ποιότητας του οδοστρώματος. Του δίνει επίσης τη δυνατότητα να χαμηλώνει έτσι ώστε το πίσω μέρος του να ακουμπά στο επίπεδο του δρόμου (ή του κρασπέδου) κάνοντας εύκολη την είσοδο του αναπηρικού αμαξιδίου χωρίς την ανάγκη ράμπας ή επιπλέον εξοπλισμού. Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης εισέρχονται και εξέρχονται από το πίσω μέρος του οχήματος. Το όχημα μπορεί να χωρέσει οποιοδήποτε αναπηρικό αμαξίδιο - ηλεκτρικό ή χειροκίνητο. Ο συνεπιβάτης κάθεται σε ειδικά σχεδιασμένο ανακλινόμενο κάθισμα το οποίο βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του οχήματος (για εξοικονόμηση χώρου και πρακτικότητα κατά την είσοδο-έξοδο από το όχημα).

Η οδήγηση γίνεται μέσω ειδικά σχεδιασμένων joystickγια αναπήρους. Όλες οι δευτερεύουσες λειτουργίες του οχήματος γίνονται αυτόματα είτε με υποβοήθηση ανάλογα με τις ανάγκες του οδηγού. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για έκδοση με συμβατικό τιμόνι μηχανής (για τους παραπληγικούς). Για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό, υπάρχει ένα συρόμενο κομμάτι στα πλαϊνά παράθυρα αλλά και εισαγωγές αέρα μπροστά και πίσω από τα πλαϊνά παράθυρα (οι οποίες ανοίγουν όταν υπάρχει ανάγκη). Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για μικρούς ανεμιστήρες στην πίσω πόρτα για την ενίσχυση αυτού του ρεύματος αέρα (κάτι που μπορεί να χρειαστεί σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας).

Το ProjectD3 ανήκει στην κατηγορία των heavyquadricycle(όπως το γνωστό σε όλους μας renaulttwizy). Για την κίνησή του, διαθέτει 4 ηλεκτροκινητήρες τύπου hubmotorsμε συνολική ισχύ 6kW. Η ενέργεια αποθηκεύεται σε 2 συστοιχίες μπαταριών (μία σε κάθε πλευρά του οχήματος - εμφανείς από το εξωτερικό) - 240Aσυνολικά. Το βάρος του οχήματος υπολογίζεται περίπου στα 350 με 400 κιλά χωρίς τους επιβάτες. Η αυτονομία του υπολογίζεται περίπου στα 100kmσε κάθε φόρτιση. Το μήκος του είναι 2550mm, το πλάτος του 1400mmκαι το ύψος του 1700mm.

Τέλος, το κάτω μέρος του οχήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σαν κοινή πλατφόρμα για άλλα είδη οχημάτων. Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η εξέλιξη του conceptμε στόχο να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο και ίσως μελλοντικά να παραχθεί.

Σχεδιαστές

Ο Κωνσταντίνος Μαλανδρίνος (σχεδιασμός και εξέλιξη) έχει εμπλακεί ενεργά σε πολυάριθμα projectsσχεδιασμού αυτοκινήτων και κατασκευής πρωτοτύπων στην Ελλάδα και έχει αρκετή εμπειρία στο σχεδιασμό οχημάτων.

Ο Θάνος Παππάς (έρευνα, σχεδιασμός και εξέλιξη) είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και ασχολείται ενεργά με το σχεδιασμό οχημάτων.

Η εταιρία KorresEngineeringείναι μια ομάδα από έμπειρους μηχανικούς που ασχολούνται με ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (μετεγκατάσταση κτηριακών δομών, υποστήριξη σε μεγάλα έργα υποδομής, σχεδιασμός οχημάτων). Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούνται μεταξύ άλλων με το σχεδιασμό την εξέλιξη και την κατασκευή ενός οχήματος ειδικού τύπου με επαναστατικό σχεδιασμό ανάρτησης, που θα παρουσιαστεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου