Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Απεργία πείνας και ρίψεις χημικών

Όσο παγιώνεται η κατάσταση και οι πολίτες της Κορινθίας και οι εκπρόσωποι των φορέων...ξεχνούν την αγωνιστικότητα που επέδειξαν τις πρώτες ημέρες, οι μετανάστες  και οι πιο αριστερές συλλογικότητες της Κορινθίας μας υπενθυμίζουν το έκτρωμα που έχει καλλιεργηθεί εντός του αστικού ιστού, στο πρώην στρατόπεδο Κορίνθου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αναγκάζεται να στείλει δελτίο τύπου για τις αναταράξεις στο κέντρο 'φιλοξενίας' των εξ' Αθηνών και Πατρών προερχόμενων μεταναστών. Βλέπετε, το στρατόπεδο βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής και το μειονέκτημα είναι, ότι ακούγονται οι συμπλοκές...και φαίνονται οι καπνοί από τις ρίψεις χημικών. Εξ'ου και τα δελτία τύπου...διαφορετικά πιστεύω ότι ότι συνέβαινε στο κέντρο κράτησης...θα έμενε στο κέντρο κράτησης, όπως λένε και στο μακρινό Λας Βέγκας.
Διότι αν ήθελαν να αποκτά δημοσιότητα η κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο δεν θα απέτρεπαν σε κλιμάκια της αριστεράς που έχουν ζητήσει την είσοδό τους στο χώρο να επιθεωρήσουν  τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών. Τι επιθεώρηση να γίνει όμως, όταν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν προχωρήσει οι μετανάστες σε απεργία πείνας (θα πάνε χαμένα δηλαδή τα μεριδιάκια από τις τοπικές επιχειρήσεις catering;). Το αίτημα τους άκρως λογικό και πρέπει να αφυπνίσει για μία ακόμα φορά την τοπική κοινωνία...ίσως και τους ΝΔ βουλευτές που εκτός του Κ. Κόλλια που είχε 'ψελλίσει' δύο ερωτήσεις στη βουλή οι υπόλοιποι ασχολούνται με σημαντικότερα ζητήματα! Το αίτημα των μεταναστών λοιπόν είναι να μάθουν γιατί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν ακατάλληλο χώρο- αντίστοιχο φυλακής, για πόσο καιρό και πότε θα ελευθερωθούν. Είναι απορίες που είχε εκφράσει και η τοπική κοινωνία. Ο αυτοκράτορας Δένδιας όμως κρατά κλειστά χαρτιά, πιθανόν (αθώα σκεπτόμενη) διότι δεν έχει σχέδιο, αλλά ακόμα πιο πιθανόν (πονηρά σκεπτόμενη) γιατί το σχέδιο είναι να αναδιαμορφώσει τις εστίες μεταναστών μεταφέροντας τους από την Αθήνα στην Περιφέρεια και απελευθερώνοντας τους εκεί.
Ενδιαφέρουσα είναι η είδηση, ότι συνελήφθησαν 24 αλλοδαποί χθες, για να μεταφερθούν σήμερα στον Εισαγγελέα...τι θα αλλάξει στην δική τους περίπτωση; Θα διαγράψει ο Εισαγγελέας την ιδιότητα του "Φιλοξενουμένου" και θα γίνουν κρατούμενοι του στρατοπέδου; Θα μετατραπεί και σε αυτό ο χώρος του τέως συντάγματος πεζικού; Ή οι 24...θα μεταφερθούν στα ήδη γεμάτα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης;
Από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου καταγγέλλεται ότι: 

χθες Κυριακή 18/11 το πρωί μεγάλο μέρος των μεταναστών που κρατούνται στο στρατόπεδο της Κορίνθου ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και σίτισης, για το ότι δε δίνονται φάρμακα σε κάποιους που τα χρειάζονται, για το ότι βρίσκονται πλέον εδώ και μήνες εγκλωβισμένοι σε μια φυλακή χωρίς να έχουν κάνει τίποτα και χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα ελευθερωθούν. Η απάντηση της αστυνομίας στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών ήταν η βίαιη καταστολή από δεκάδες ΜΑΤ με χρήση δακρυγόνων.

Το μεσημέρι ζητήσαμε να ενημερωθούμε επίσημα από την αστυνομία. Αφού περιμέναμε επί μία ώρα, τελικά ο διευθυντής μάς ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να μας δώσει καμία πληροφορία, ενώ μάθαμε και ότι τα επισκεπτήρια από δικηγόρους είχαν ανασταλλεί "μέχρι να διευθετηθεί το θέμα". Αργότερα, γύρω στις 4:30 μμ, ήμασταν μάρτυρες επιχείρησης της αστυνομίας στους κατειλημμένους θαλάμους, με αποτέλεσμα μετά από λίγο να βγει ασθενοφόρο από το στρατόπεδο. Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου έχει υποβάλει εδώ και ένα μήνα περίπου αίτημα στην αστυνομία για τη δημιουργία επιτροπής που θα μπορεί να επισκέπτεται το κέντρο κράτησης και να ελέγχει τις συνθήκες διαβίωσης, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Ρωτάμε:
Γιατί δεν επέτρεπαν σε δικηγόρους να μπουν όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση; Αν η αστυνομία λειτουργεί στα πλαίσια των νόμων, τι φοβάται;

Γιατί δεν έχει απαντηθεί ακόμα το αίτημά μας για τη δημιούργια επιτροπής αλληλεγγύης, που θα περιλαμβάνει γιατρό και δικηγόρο;

Απαιτούμε:

Να κλείσει ΤΩΡΑ το Γκουαντάναμο της Κορίνθου και να δοθεί ο χώρος του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία. Όχι στην απάνθρωπη επ'αόριστον φυλάκιση μεταναστών υπό συνθήκες που τους φτάνουν σε τέτοιο επίπεδο απελπισίας που καταλήγουν να κάνουν απεργία πείνας. Όχι στους ρατσιστικούς διαχωρισμούς που θρέφουν το φασισμό.

Την δική του τοποθέτηση έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας:

Xθες το μεσημέρι, οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο της Κορίνθου ξεκίνησαν απεργία πείνας με πρόταγμα τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους, συγκεκριμένα ελλιπής φαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και απάνθρωπες συνθήκες στέγασης και θέρμανσης. Βασική αιχμή της εξέγερσης αποτελεί η απουσία στοιχειώδους ενημέρωσης για την διάρκεια κράτησής τους στο χώρο, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να είναι επί σειρά μηνών έγκλειστοι παραμερίζοντας στη δική τους περίπτωση κάθε νομική και θεσμοθετημένη διαδικασία διεκδίκησης των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. 

Η απάντηση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν άμεση: χρησιμοποιώντας άγρια μέσα καταστολής και ρίψη άφθονων χημικών σε μία από τις εξεγερμένες πτέρυγες , οδήγησαν δύο κρατούμενους στο Νοσοκομείο της Κορίνθου με προβλήματα του αναπνευστικού. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι έκρυθμη. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ,των νέων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κορίνθου και αλληλέγγυων πολιτών, για άμεσο κοινωνικό έλεγχο μέσα στο στρατοπέδου ο Υποδιοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορίνθου ( υπεύθυνος για τον έλεγχο του κέντρου κράτησης),δεν μας έχει επιτρέψει την  είσοδο μέχρι τώρα. Η τοπική κοινωνία οφείλει να αντιδράσει. Καλούμε κάθε πολίτη της Κορίνθου να αντιταχθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα Η ανατροπή στην πράξη της τρικομματικής κυβέρνησης, των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων είναι η μόνη λύση.

Απαιτούμε να μας επιτραπεί η είσοδος στο στρατόπεδο εδώ και τώρα!
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας στον εκφασισμό της κοινωνίας.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ! 

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το περιστατικό:

Ανακοινώνεται ότι την 13:00 ώρα, στο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών Κορίνθου, την ώρα του προαυλισμού ομάδα αλλοδαπών άρχισε να μεταφέρει κρεβάτια στον προαύλιο χώρο.

Άμεσα αντέδρασαν οι αστυνομικές δυνάμεις και απωθήθηκαν με χρήση χημικών. Κάποιοι από τους αλλοδαπούς κλείστηκαν σε ένα από τα κτίρια, τοποθετώντας κρεβάτια πίσω από τις πόρτες, ενώ κάποιοι άλλοι παρέμειναν στον χώρο του προαυλίου, αρνούμενοι να επιστρέψουν στους θαλάμους.
Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής Αξιωματικούς και όταν απέβησαν άκαρπες πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και οι αλλοδαποί περιορίστηκαν στους θαλάμους τους.
Διαπιστώθηκαν φθορές στους εσωτερικούς χώρους δύο κτιρίων, ενώ από τις αστυνομικές δυνάμεις συνελήφθησαν συνολικά (24) αλλοδαποί, οι οποίοι θα οδηγηθούν αύριο στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου