Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Μια ιδέα προς τους street artists...για τις θλιβερές άδειες βιτρίνες της Κορίνθου

Κλειστά καταστήματα, βιτρίνες βρώμικες με μισοσκισμένες αφίσες και λουκέτα είναι η εικόνα της κρίσης στις αγορές των περισσότερων πόλεων της Ελλάδας όπως και της Κορίνθου. Στους άλλοτε γεμάτους καταστήματα πεζοδρόμους της Κορίνθου, οι επιγραφές αναφέρουν μεταφερθήκαμε....και όλο και πληθαίνουν. Ίσως ψάχνουν για άλλα σημεία με φθηνότερα ενοίκια, ίσως η λέξη μεταφερθήκαμε είναι μια επίφαση που προσπαθεί να επικαλύψει την πραγματικότητα...


Η αγορά της Κορίνθου σήμερα όμως έσφυζε ζωή, οι καφετέριες γεμάτες, μουσικές από τις διάφορες μπάντες της φιλαρμονικής σε συναντούσαν από τις διάφορες γωνίες της και τα παιδιά κρατούσαν τριγωνάκια... στο καθιερωμένο και επιβεβλημένο από την παράδοση καθήκον  να ψάλλουν τα κάλαντα. Η πόλη όμως δεν φοράει τα γιορτινά της...ακόμα και αν ο στολισμός έκανε βαρύγδουπες χριστουγεννιάτικες δηλώσεις, τα κλειστά καταστήματα και οι έρημες βιτρίνες δίνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα κρίσης. Για αυτό και δίνω μια ιδέα, την οποία δανείζομαι από τον Άρη Δημοκίδη και τα Μικροπράγματά (Lifo) του, που έριξαν μια ματιά στην αγορά της Κρήτης, και είδαν άδειες βιτρίνες, χάρη σε ευφάνταστους καλλιτέχνες να φορούν τα γιορτινά τους με αισιόδοξα μηνύματα και ζωντανά χρώματα. Δεν θα ήταν μαγικό...αν κάναμε την άλλη μέρα μια βόλτα έξω από την δημοτική αγορά της Κορίνθου και τους πεζοδρόμους και στις άδειες βιτρίνες βλέπαμε εικόνες σαν αυτές από τα δημιουργικά χέρια των street-artists; Να τονίσω, ότι οι καλλιτέχνες σεβάστηκαν τις ξένες ιδιοκτησίες και δημιούργησαν πάνω σε χαρτί...αποφεύγοντας να χρωματίσουν μόνιμα τις βιτρίνες.

Η απαρχή...Quax – The Urban/X Project Heraclion

Από το πρωί του Σαββάτου μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει όλους όσους θα βρεθούν έστω κ για λίγη ώρα στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου για την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη βόλτα!
Οι βιτρίνες των ξενοίκιαστων καταστημάτων, λειτούργησαν σαν λευκός καμβάς για μια μικρή ομάδα ανθρώπων, τους ανθρώπους της Quax, οι οποίοι κ αποφάσισαν να τις μεταμορφώσουν!
Έτσι, οι φλύαρες διαφημιστικές αφίσες και τα άψυχα «ενοικιάζεται» καλύφθηκαν εν μία νυκτί, με πολύχρωμα ρολά χαρτιού γεμάτα ζωγραφιές, ευχές και χριστουγεννιάτικα μηνύματα αγάπης.

Μία έκφραση δημιουργίας που δεν έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο αλλά προσπαθεί να εξαφανίσει «μαγικά» έστω και λίγο χρόνο την αρνητική διάθεση κ την απαισιοδοξία της καθημερινότητας.

Πάρε μία ιδέα, μοιράσου μαζί με τα παιδιά Quax τη χαρά της δημιουργίας, και στην επόμενη δραστηριότητα, δήλωσε συμμετοχή εδώ!

Μέχρι τότε, Χαρούμενα Χριστούγεννα, υγεία κ χαμόγελα σε όσους αγαπάτε και… Quax! Δείτε περισσότερες εικόνες ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου