Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Πιθανώς θα αποκοπεί από το ελληνικό φεστιβάλ η Επίδαυρος

Σε δημοσίευμα του ΕΘΝΟΣ.gr, αναφέρονται οι δηλώσεις του Κ. Τζαβάρα που αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για το μέλλον του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Όπως αναφέρεται, το θέατρο φθείρεται από τις συνεχείς παραστάσεις, τα επόμενα χρόνια στόχος είναι να μην ξεπερνούν τις 8-10 εκδηλώσεις στο χώρο του θεάτρου, ενώ το φεστιβάλ του είναι πιθανό να αποκοπεί από το Ελληνικό Φεστιβάλ.
 
Μία εφορεία αρχαιοτήτων σε κάθε νομό

Δεν φαίνεται να συμφωνεί με την περίφραξη όλου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.
Αντίθετος με την περίφραξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δηλώνει ο Κώστας Τζαβάρας, ενώ την ίδια στιγμή εστιάζει στη συνένωση εφορειών αρχαιοτήτων και εποπτευόμενων φορέων
Αντίθετος με την περίφραξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δηλώνει ο Κώστας Τζαβάρας, ενώ την ίδια στιγμή εστιάζει στη συνένωση εφορειών αρχαιοτήτων και εποπτευόμενων φορέων

Ετσι αναζητά τρόπους ενίσχυσης της περιμετρικής φύλαξης, ώστε να μη σημειώνονται φθορές.

Εδώ και χρόνια ο περιβάλλων χώρος του ΕΑΜ καθίσταται συχνότατα κέντρο διακίνησης και χρήσης ουσιών και δεκάδες μέχρι εκατοντάδες εξαθλιωμένοι χρήστες συνωστίζονται, κυρίως στην πεζοδρομημένη Τοσίτσα.

Τις νυχτερινές, κυρίως, ώρες φτάνουν να κάνουν χρήση μέχρι και στα σκαλιά του μουσείου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιφραχθεί το μπροστινό τμήμα του μουσείου, αποκλείοντας την πλατεία του από την πόλη. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τζαβάρα, στόχος του υπουργείου είναι να βρεθεί ένας πιο πολιτισμένος τρόπος από την περίφραξη που έχει προταθεί. Ο αν. υπουργός επανέλαβε πως τον Μάρτιο του 2014 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο πρώην εργοστάσιο του ΦΙΞ στη λεωφόρο Συγγρού.

Προανήγγειλε, επίσης, την έναρξη από τον επόμενο χρόνο του Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, κάτι που ίσως γίνει με την αποκοπή της Επιδαύρου από το Ελληνικό Φεστιβάλ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αρχαίο θέατρο δεν «σηκώνει» περισσότερες από οκτώ έως 10 παραστάσεις τον χρόνο, καθώς φθείρεται από εντατική χρήση. Τέλος, στις ραδιοφωνικές αυτές δηλώσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η θητεία του Γιάννη Χουβαρδά στη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Αν και ο τελευταίος θέτει κάποιους όρους ως προς αυτό.

Συγχωνεύσεις
Ο κ. Τζαβάρας έχει, πάντως, σημαντικότερα ζητήματα να λύσει αυτόν τον καιρό, με πρώτο τη συνένωση φορέων όπως ζητά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οπως φαίνεται, οι μεγαλύτερες συγχωνεύσεις θα γίνουν στις εφορείες αρχαιοτήτων και πολύ μικρές σε εποπτευόμενους φορείς.

Και τούτο επειδή το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μειώνεται διαρκώς, οπότε μία συνένωση εφορειών ανά νομό θα μπορούσε να αποβεί βοηθητική. Οι εποπτευόμενοι, από την άλλη, πρέπει να συνενωθούν με κάποια λογική που θα βοηθήσει και το έργο τους και δεν θα αποτελεί τροχοπέδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου