Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνταγές για Μουσταλευριά, Μουστοκούλουρα, Πετιμέζι

Παραδοσιακές συνταγές Κορινθίας για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και πετιμέζι! Μπορεί η εποχή του σταφυλιού να έχει παρέλθει, αλλά το βασικό υλικό, ο μούστος δηλαδή για τις συνταγές αυτές φυλάσσεται και στην κατάψυξη για να έχετε όλο το χρόνο (αυτό τουλάχιστον κάνει η μαμά μου και διατηρείται σαν φρέσκος...).

Μουσταλευριά
7 ποτήρια νερού μούστος
1 # αλεύρι Νισεστέ


Διαλύουμε το αλεύρι σε κρύο μούστο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μούστο σε δυνατή φωτιά και περίπου 20 λεπτά ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα και πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι.

Μουστοκούλουρα α΄ Εκτέλεση
2 ποτήρια νερού λάδι και 2 ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού πετιμέζι
1 # κονιάκ, ούζο, αλισίβα
1 κουταλιά σούπας σόδα, αμμωνία
Κανέλα, γαρύφαλλο και αλεύρι, όσο πάρει η ζύμη

Μουστοκούλουρα β΄ Εκτέλεση
2 ποτήρια νερού μούστο
2 # λάδι και 2 ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κουταλιά σούπας σόδα, 1 μπέικιν, 1,5 κανέλα, γαρύφαλλο
Αλεύρι μαλακό

Πετιμέζι (διαβάστε ΕΔΩ)

Παχύρρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο. Πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο. Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη. Διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου. Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού και συνήθως χρησιμοποιείται :

• αυτούσιο όπως είναι σε μικρά "πρωινά σφηνάκια" για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση : άριστη πηγή σιδήρου (αναιμίες) καταπραϋντικές ιδιότητες λαιμού, αντικαταθλιπτικό
• για μαριναρίσματα στην μαγειρική, ιδιαίτερα με ξύδι σε γλυκόξυνες σάλτσες και γιά βαλσάμικες σαλάτες
• στην ζαχαροπλαστική ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα, γιαούρτι, μουστοκούλουρα και ιδιαίτερα σιρόπι σε σπιτικές τηγανίτες

Θρεπτική αξία (% ανά 100 γρ.) / Υδατάνθρακες 80.9 / Λιπαρά 0.4 / Πρωτεΐνες 0,9 / Θερμίδες 33 / Ασβέστιο 74mg / Φωσφόρος 40 mg / Σίδηρος 1,2mg

Το σκούρο αυτό παχύρρευστο ελιξίριο γλυκαίνει τον ουρανίσκο του ανθρώπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα, το πετιμέζι, το κολλώδες σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας και ξαφρίζοντας τον μούστο (τον χυμό των πατημένων σταφυλιών πριν αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης), το βρίσκουμε σε περιοχές και σε χωριά σε όλη την Ελλάδα όπου οι κάτοικοι παράγουν το δικό τους κρασί και σε επιλεγμένα ράφια ορισμένων καταστημάτων στις πόλεις. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει ένα είδος αξιολογικής κλίμακας για τον μούστο που διαφοροποιούσε το γλυκαντικό από το πόσο είχε βράσει και πήξει. Υπήρχε ο γλεύκος που εκτιμάται ότι ήταν κάτι που έμοιαζε με τον φρέσκο μούστο από υπερβολικά ώριμα σταφύλια. Το έψημα ήταν συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών με την πυκνότητα του μελιού, που συχνά αντικαθιστούσε το τελευταίο. Ο εψετός ήταν λίγο λιγότερο πυκνός.

Στη σύγχρονη κουζίνα, το αρχαίο αυτό γλυκαντικό βλέπει μια κάποια αναγέννηση, οι χρήσεις του επεκτείνονται πέρα από τη σφαίρα της ζαχαροπλαστικής και προστίθεται σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά, σε σάλτσες και ντρέσινγκ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των σύγχρονων Ελλήνων γαστρίμαργων για κάτι παραδοσιακό, αλλά και καινούργιο. Το πετιμέζι δρα και ως συντηρητικό στη χωριάτικη κουζίνα, ιδίως στα γλυκά του κουταλιού με μελιτζάνα και κολοκύθα. Το πετιμέζι περιχύνεται πάνω σε ψημένο ψωμί, σε τσαλέτια (τηγανίτες από μπομπότα- γλυκός χυλός με βάση το αλεύρι- ένα παλιό πιάτο από τη Σάμο), σε μικρές χορτόπιτες από την Τήνο όπως η φεσκλόπιτα, σε περισσότερα πιάτα στην παραδοσιακή κουζίνα και τουλάχιστον σε ένα γλυκόξινο πιάτο με ψάρι, το σαβόρο, σε διάφορες εκδοχές από τις Κυκλάδες.

Για να φτιάξουμε δύο λίτρα πετιμέζι, χρειαζόμαστε με 5 λίτρα φρέσκου μούστου και 2 κύβους 5 εκ. από μπαγιάτικο ψωμί. Ρίχνουμε τον μούστο σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ψωμί. Τα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίζει να σιγοβράζει, ξαφρίζουμε την επιφάνεια με ένα μεγάλο κουτάλι. Πετάμε τον αφρό. Το κάνουμε συνεχώς, καθώς σιγοβράζει ο μούστος. Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθούν τα 5 λίτρα σε περίπου 2. Θα γίνει ένα παχύρρευστο και κολλώδες μείγμα, με πυκνότητα περίπου ανάμεσα σε αυτή του λαδιού και του μελιού. Το αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα και το αποθηκεύουμε σε ένα καθαρό βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
Σχόλιο Άκρων Κόρινθος: Η παραδοσιακή συνταγή συνιστά στο φρέσκο μούστο να ρίξετε λίγο στάχτη για να σταματήσετε το βρασμό (να μείνει 2-3 ώρες ώστε να γίνει διαυγές το χρώμα του). Στη συνέχεια χρειάζεται σούρωμα και βράσιμο με ξάφρισμα συνέχεια ώστε να αποκτήσει καθαρό χρώμα. Για να κάνετε πετιμέζι, συνεχίζετε το βρασμό, πολλές ώρες μέχρι να γίνει το μείγμα πηχτό σαν μέλι. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στο άρωμα του πετιμεζιού θα δώσουν λίγα φύλλα βασιλικού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013: 14-23 Ιουνίου

Οι... γνωστοι άγνωστοι ενεργοί πολίτες και εθελοντές στην κοινωνική ζωή της Κορίνθου έχουν βαλθεί να διαμορφώσουν μία εναλλακτική έκθεση αυτόν τον Ιούνιο που θα αναδεικνύει τις όμορφες πτυχές αυτής της πόλης που έχουν παραμεληθεί. Παράδειγμα, η δημοτική αγορά στο κέντρο της Κορίνθου (όπου θα εδρεύει η έκθεση) και ο σιδηροδρομικός σταθμός. Έναρξη:Παρασκευή 14 Ιουνίου ώρα 20:00 στη Δημοτική Αγορά Κορίνθου Η ομάδα «Δίολκοι» ενημερώνει τους κατοίκους και τους φίλους της Κορίνθου ότι είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες των διαθέσιμων χώρων της Δημοτικής Αγοράς Κορίνθου, οι οποίοι θα υποδεχθούν την έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013». Η έκθεση θα διαρκέσει από την Παρασκευή 14 Ιουνίου έως την Κυριακή 23 Ιουνίου.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Κορινθία και την Πελοπόννησο

Ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικές επισκέψεις από τη Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σχολικών Δραστηριοτήτων (ΣΕΠΕΔ) από την ιστοσελίδα e-yliko.gr. Υπογραμμίζω τις επισκέψεις που αφορούν την Κορινθία, οι οποίες είναι στο μουσείο της σχολής μηχανικού Λουτρακίου, στο μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και στο ίδρυμα ελληνισμού στο Σχίνο. Επιπρόσθετα, προτείνω το Εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «το σαλιγκάρι» από την εταιρεία FEREIKOS στην Αρχαία Κόρινθο, το λαογραφικό μουσείο Κορίνθου που οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για το 2013, στο ΕΚΦΕ Κορινθίας για πειράματα και στο Ράντσο στο Σοφικό. Η ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικά προγράμματα/δραστηριότητες Μουσείων και λοιπές προτάσεις φορέων στην ιστοσελίδα e-yliko έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν ισοδυναμεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δεδομένου ότι δεν έχει ελεγχθεί η ποιότητα και το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών ού...

Χριστουγεννιάτικα έθιμα και κάλαντα Πελοποννήσου

Πλούσια σε χριστουγεννιάτικα έθιμα και η Πελοπόννησος με κυρίαρχα στοιχεία το ρόδι και το Χριστόψωμο. Σε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο συγκέντρωσα μερικά από τα ήθη και τα έθιμα της Πελοποννήσου, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και σε έναν χορό που συναντάται στη Νεμέα. Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να διαβάσετε τα ξεχωριστά κάλαντα της πελοποννησιακής χριστουγεννιάτικης παράδοσης :