Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Μπαίνει πανεπιστημιακή σχολή της Κορίνθου στη λίστα περικοπών;

Σε ρεπορτάζ ένθετου από το ΕΘΝΟΣ για τις περικοπές στα ΑΕΙ, επισημαίνεται το δεύτερο τμήμα της Κορίνθου, Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων ως πιθανό προς 'σβήσιμο', καθώς σύμφωνα με την αρθρογράφο, έχει ίδιο γνωστικό αντικείμενο με άλλες σχολές (εκτός Πελοποννήσου όμως). Τι αναφέρεται:

Πρόταση για κλείσιμο τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και ολόκληρων Ιδρυμάτων μελετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα πρώτης προτεραιότητας, ενώ η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη διασπορά τμημάτων και σχολών στη χώρα

Προτάσεις για «σβήσιμο» από τον χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης πάνω από 150 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και ολόκληρων Ιδρυμάτων, έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της χωροταξικής ανακατανομής των ΑΕΙ, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

ΙΔΙΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
«Δίδυμα» τμήματα στη λίστα των περικοπών

Τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ υπάρχουν τμήματα τα οποία παρέχουν γνωστικά αντικείμενα τα οποία αλληλοκαλύπτονται με άλλα που στο τέλος δύσκολα μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει. Για παράδειγμα:

- Υπάρχει Tμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Tμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο AΠΘ αλλά και Tμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Eλλάδας.

- Υπάρχει Tμήμα Πολιτικής Eπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Kρήτης, Tμήμα Πολιτικής Eπιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πολιτικής Eπιστήμης και Iστορίας στο Πάντειο, Πολιτικής Eπιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και Πολιτικών Eπιστημών στο Aριστοτέλειο.

- Υπάρχει Τμήμα Διοίκησης και Επιχειρήσεων στο Aνοικτό Πανεπιστήμιο, Tμήμα Bιομηχανικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά και Tμήμα Διοίκησης Eπιχειρήσεων Aγροτικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Eλλάδας.

- Επίσης υπάρχουν AEI που διαθέτουν «δίδυμα» τμήματα -δηλαδή με ίδιο γνωστικό αντικείμενο- σε διαφορετικές όμως πόλεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των «δίδυμων» τμημάτων TEΦAA του AΠΘ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Μπες - βγες...

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα ΕΔΩ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όμως μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα του προγράμματος ΑΘΗΝΑ. Οι δύο σχεδόν δίδυμες σχολές της Τρίπολης αναφέρεται εδώ και αρκετούς μήνες ότι οδηγούνται προς συγχώνευση:
• Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών
• Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου