Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως θα ενταχθεί ένα σχολείο στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Σχολικός Κήπος"


Στα πλαίσια υλοποίησης των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και ειδικότερα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δια μέσου του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, προτίθεται να συνεχίσει για δεύτερη χρονιά το τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Σχολικός κήπος».

Σκοπός του Δικτύου είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στις παραδοσιακές καλλιέργειες φυτικών ειδών τόσο μέσα από τη διερεύνηση και κατανόηση εννοιολογικών περιεχομένων όσο και μέσα από δραστηριότητες με πρακτικό - βιωματικό αντίκρισμα, σε ένα περιβάλλον σχολικού κήπου όπου τα παιδιά θα έχουν τη χαρά της δημιουργίας και διαμόρφωσής του.


Οι Δράσεις του προγράμματος θα λάβουν χώρα από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2013. Τα προγράμματα του Δικτύου θα υποστηρίζονται από τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων του Νομού, Γεωπόνους και Βιοκαλλιεργητές. Επίσης θα υπάρχει και η εθελοντική Περιβαλλοντική ομάδα «Ο Κήπος της αφθονίας» που θα επισκέπτεται τα σχολεία που το επιθυμούν, και θα βοηθάει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να οργανώσουν το Σχολικό τους κήπο.

Για να συμμετέχει κάποιο Σχολείο στο δίκτυο θα πρέπει:

* Να υπάρχει κατάλληλος χώρος εντός του Σχολείου για να γίνει ο κήπος.
* Να σχεδιαστεί πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Σχολικός κήπος»
* Να στείλουν συμπληρωμένη την επισυναπτόμενη δήλωση συμμετοχής.

Παρακαλούμε όσα Σχολεία επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο: «Σχολικός κήπος» να στείλουν μέχρι Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 το σχέδιο προγράμματος και την αίτηση συμμετοχής. Τα σχολεία που είχαν ενταχθεί πέρυσι στο Δίκτυο θα πρέπει και αυτά να ακολουθήσουν την παραπάνω διαδικασία.

Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ

1. Ένα σχολείο μπορεί να υπαχθεί στο δίκτυο σχολικός κήπος της Α/θμιας ή της Β/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας. Μέσω του Υπευθύνου σχολικών δραστηριοτήτων μας ειδοποιούν για το σχολείο που μπορούμε να επισκεφθούμε ως Κήπος της Αφθονίας. Επίσης ένα σχολείο μπορεί με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων ανεξάρτητα αν είναι στο δίκτυο, να μας ειδοποιήσει να το επισκεφθούμε.

2. Μετά την πρόσκληση ακολουθεί η επίσκεψή μας, συνήθως από έναν από εμάς και με τον Διευθυντή του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος. Ανιχνεύουμε τι μπορούμε να κάνουμε, ποια είναι η θέληση να γίνει κάτι και σε γενικές γραμμές σχεδιάζουμε το τι μπορεί να γίνει αβίαστα.

3. Ο Κήπος της Αφθονίας δραστηριοποιείται στα πλαίσια της Φυσικής Καλλιέργειας και κομίζει γνώσεις από αυτήν με ειδοποιό γνώρισμα ότι η γνώση αυτή δεν πουλιέται. Αποκλείονται λιπάσματα ραντίσματα γ. τ. ο. και υβρίδια. Επίσης όπου μπορεί συμβάλλει και στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Βεβαίως είμαστε ανοικτοί σε κάθε εθελοντή που θέλει να συμμετέχει στις δράσεις μας δεν αποκλείεται κανείς εφόσον συμφωνεί με αυτή την αρχή.

4. Στην πρώτη μας συνάντηση φροντίζουμε να ζητήσουμε από τον διευθυντή του σχολείου μια γνωριμία και ενημέρωση για μας σε όλο το σύλλογο σε χρόνο που δεν παρακωλύουμε τη λειτουργία του σχολείου . Πέρα από τις συστάσεις αποσαφηνίζεται

ότι πρόκειται για συμμετοχή στο πρόγραμμα και όχι βοήθεια που θα ακύρωνε τον εκπαιδευτικό και το ζητούμενο είναι να έρθει ο μαθητής σε βιωματική σχέση με την φύση και με διδακτικούς τρόπους που θα την προαγάγουν.

5. Αυτά που κάνουμε: Α.1.Προετοιμάζουμε τον χώρο για την εγκατάσταση του λαχανόκηπου.2. Διαμορφώνουμε υπερυψωμένα σαμάρια. 3.Σπορά μεταφυτεύσεις και εδαφοκάλυψη. Β.1. Σπορές σε προσπορεία και τζάκια, 2.μοσχεύματα.3. Το παιχνίδι με τους σβώλους Γ. Κομποστοποίηση. Δ. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του λαχανόκηπου σε τακτά χρονικά διαστήματα. κ.λ.π.

6. Πέραν του πως εξελίσσει το πρόγραμμα ο εκπαιδευτικός ( διατροφή με λαχανικά από τον κήπο, μαγειρεμένα φαγητά από τον κήπο, θεατρικά κ. λ. π.) προτείνουμε μια ελεύθερη ημέρα που θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε εργαστήρια αυτάρκειας ( σαπούνι, ψωμί, αλοιφές κ.λ.π ) να φάμε όλοι μαζί να χαλαρώσουμε και να χαρούμε μέσα στο σχολείο.

Πληροφορίες από τον Γιάννη Βαρελά και το 22ο φύλλο της ΕΦΥΡΑΙΑΣ ΓΗΣ
Φωτογραφία: από παλαιότερη δράση του Κήπου της Αφθονίας σε συνεργασία με το δημοτικό της Αρχαίας Κορίνθου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013: 14-23 Ιουνίου

Οι... γνωστοι άγνωστοι ενεργοί πολίτες και εθελοντές στην κοινωνική ζωή της Κορίνθου έχουν βαλθεί να διαμορφώσουν μία εναλλακτική έκθεση αυτόν τον Ιούνιο που θα αναδεικνύει τις όμορφες πτυχές αυτής της πόλης που έχουν παραμεληθεί. Παράδειγμα, η δημοτική αγορά στο κέντρο της Κορίνθου (όπου θα εδρεύει η έκθεση) και ο σιδηροδρομικός σταθμός. Έναρξη:Παρασκευή 14 Ιουνίου ώρα 20:00 στη Δημοτική Αγορά Κορίνθου Η ομάδα «Δίολκοι» ενημερώνει τους κατοίκους και τους φίλους της Κορίνθου ότι είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες των διαθέσιμων χώρων της Δημοτικής Αγοράς Κορίνθου, οι οποίοι θα υποδεχθούν την έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013». Η έκθεση θα διαρκέσει από την Παρασκευή 14 Ιουνίου έως την Κυριακή 23 Ιουνίου.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Κορινθία και την Πελοπόννησο

Ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικές επισκέψεις από τη Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σχολικών Δραστηριοτήτων (ΣΕΠΕΔ) από την ιστοσελίδα e-yliko.gr. Υπογραμμίζω τις επισκέψεις που αφορούν την Κορινθία, οι οποίες είναι στο μουσείο της σχολής μηχανικού Λουτρακίου, στο μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και στο ίδρυμα ελληνισμού στο Σχίνο. Επιπρόσθετα, προτείνω το Εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «το σαλιγκάρι» από την εταιρεία FEREIKOS στην Αρχαία Κόρινθο, το λαογραφικό μουσείο Κορίνθου που οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για το 2013, στο ΕΚΦΕ Κορινθίας για πειράματα και στο Ράντσο στο Σοφικό. Η ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικά προγράμματα/δραστηριότητες Μουσείων και λοιπές προτάσεις φορέων στην ιστοσελίδα e-yliko έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν ισοδυναμεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δεδομένου ότι δεν έχει ελεγχθεί η ποιότητα και το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών ού...

Χριστουγεννιάτικα έθιμα και κάλαντα Πελοποννήσου

Πλούσια σε χριστουγεννιάτικα έθιμα και η Πελοπόννησος με κυρίαρχα στοιχεία το ρόδι και το Χριστόψωμο. Σε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο συγκέντρωσα μερικά από τα ήθη και τα έθιμα της Πελοποννήσου, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και σε έναν χορό που συναντάται στη Νεμέα. Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να διαβάσετε τα ξεχωριστά κάλαντα της πελοποννησιακής χριστουγεννιάτικης παράδοσης :