Πρώτον: δωρεάν επισκέψεις!
Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Στρατιωτικά Μουσεία
Οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, δύνανται να πραγματοποιούν δωρεάν εκπαιδευτικές επισκέψεις στα παρακάτω Στρατιωτικά Μουσεία, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του Μουσείου που επιθυμούν να επισκεφθούν, στα αναγραφόμενα τηλέφωνα:
• ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Μητροπολίτου Μελετίου 10 τηλ. 27210 21219
• ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Στρατ. Παπαναγιώτου τηλ. 27440 65006-07.
* Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) - Θεσμός «Ανοιχτών Θυρών» (Πάτρα)
«Σας ενημερώνουμε ότι το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που βρίσκεται πλησίον του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του θεσμού των «Ανοιχτών Θυρών» δέχεται μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ για δίωρες επισκέψεις. Οι μαθητές θα ακολουθούν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ένα πρόγραμμα ξενάγησης ανάλογα με την ηλικία και τις συγκεκριμένες απαιτήσεις τους. Οι επισκέψεις στο Ινστιτούτο θα μπορούν να πραγματοποιούνται την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα από τις 9.00 έως τις 15.00. Τα σχολεία που επιθυμούν να εντάξουν στις δραστηριότητές τους τις ανωτέρω επισκέψεις μπορούν να επικοινωνούν με την κα Αγγελική Κοσμάτου (e-mail:kosmatou@iceht.forth.gr) στα τηλέφωνα 2610 965266 & 2610 965300. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν και την ιστοσελίδα του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ: http://www.iceht.forth.gr/index-gr.html »
* Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (ορεινή Κορινθία)
«Παιχνίδια μυστικά στης λίμνης τα νερά»
Απευθύνεται: σε μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ και Στ΄
Στόχος: Η ανακάλυψη του περιβάλλοντος της Στυμφαλίας, με εφόδια τις γνώσεις μας από τη σχολική ύλη και εργαλεία πυξίδες, χάρτες, μεγεθυντικούς φακούς, τηλεσκόπια και ίχνη ζώων.
Προεργασία στο σχολείο: Κατόπιν αίτησης, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από το σύνδεσμο "Εκπαιδευτικά προγράμματα" της ιστοσελίδας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) www.piop.gr και να στείλετε στο ΠΙΟΠ συμπληρωμένη, αποστέλλεται δωρεάν ο εκπαιδευτικός φάκελος του Μουσείου στα σχολεία που πρόκειται να το επισκεφθούν.
Δηλώσεις συμμετοχής: στο τηλ. 27470 22296 (καθημερινά 10-6, εκτός Τρίτης).
Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.piop.gr και ειδικότερα το σύνδεσμο «εκπαιδευτικά προγράμματα», όπου θα βρείτε υλικό προετοιμασίας σε μορφή ηλεκτρονικών αρχείων (PDF), και να επικοινωνήσετε μαζί μας (Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ, Τηλ. 210 3256923).
*Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Δημητσάνα)
«Μια μέρα στους μύλους»
Απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στόχος του προγράμματος: Προκειμένου να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία του εξοπλισμού οι σχολικές ομάδες, τίθεται σε λειτουργία ο μπαρουτόμυλος και ο αλευρόμυλος.
Προεργασία στο σχολείο: Κατόπιν αίτησης, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από το σύνδεσμο "Εκπαιδευτικά προγράμματα" της ιστοσελίδας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) www.piop.gr και να στείλετε στο ΠΙΟΠ συμπληρωμένη, αποστέλλεται δωρεάν ο εκπαιδευτικός φάκελος του Μουσείου στα σχολεία που πρόκειται να το επισκεφθούν.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 27950 31630 (καθημερινά 10-6, εκτός Τρίτης).
Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, http://www.piop.gr και ειδικότερα το σύνδεσμο «εκπαιδευτικά προγράμματα», όπου θα βρείτε υλικό προετοιμασίας σε μορφή ηλεκτρονικών αρχείων (PDF), και να επικοινωνήσετε μαζί μας (Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ, Τηλ. 210 3256923).
* Διαδραστικό Πρόγραμμα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, Ναύπλιο
Στο πλαίσιο της οργάνωσης δράσεων για μαθητές και σχολεία, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (Κ.Ε.Σ.) έχει σχεδιάσει το διαδραστικό πρόγραμμα «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών».
Σκοπός του προγράμματος είναι η εισαγωγή των μαθητών στην Ψηφιακή Τεχνολογία και στις σύγχρονες μεθόδους με τις οποίες αυτή αξιοποιείται για τη διάδοση της γνώσης από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, όπως το Harvard και το Κ.Ε.Σ. Παράλληλα με αυτή τη δράση γίνεται σύντομη αναφορά στο Πανεπιστήμιο Harvard αλλά και στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.
Το Πρόγραμμα γίνεται στην ελληνική γλώσσα και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με σχετική βεβαίως προσαρμογή, ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων, ενώ η διάρκειά του είναι 45–60 λεπτά, ανάλογα με την ανατροφοδότηση και το διάλογο που αναπτύσσεται με τους μαθητές. Την σχολική χρονιά 2012–2013 έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο 2012 έως και το Μάιο 2013.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν Δευτέρα έως και Παρασκευή, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των μαθητών ή των σχολείων, ύστερα από συνεννόηση στα τηλέφωνα του Κέντρου: 2752047030, 2752047040. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κυρία Ματίνα Γκόγκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του ΚΕΣ στα παραπάνω τηλέφωνα ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου http://greece.chs.harvard.edu ή στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις chsnafplion@chs.harvard.edu ή/και matina.goga@mail.chs.harvard.edu .
Δεύτερον, ΜΗ δωρεάν επισκέψεις
* Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα
Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα διοργανώνει για το σχολικό έτος 2012-2013 εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν κατόπιν συνεννοήσεως μαθητές από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο έγγραφο
Τι ύφαιναν οι γυναίκες της Κορινθίας;
Ως τέχνη γυναικεία και οικιακή εξυπηρέτησε τις ανάγκες ένδυσης και οικιακού ρουχισμού. Έχοντας αργαλειό στο σπίτι, οι αγροτικές οικογένειες κάλυπταν όλες τις ανάγκες σε είδη ρουχισμού και κλινοσκεπάσματα. Όσα σπίτια δεν είχαν αργαλειό απευθύνονταν στις επαγγελματίες υφάντρες. Τα υφαντά τέχνεργα της Κορινθίας εκφράζουν άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης και την τοπική αισθητική.
Τα λεπτά βαμβακερά υφάσματα χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ενδυμάτων που έχουν άμεση επαφή με το σώμα, όπως π.χ. πουκάμισα, ή κεντημένα στολίζουν τραπέζια, κουρτίνες και άλλα.
Με τα βαριά μάλλινα υφάσματα κατασκευάζονται κλινοσκεπάσματα, χαλιά, κάπες κτηνοτρόφων. Ανάμεσα στα υφαντά της νεότερης εποχής ξεχωρίζουν οι πάντες, ένα είδος υφαντού επιτοίχιου τάπητα.
Τι αργαλειό χρησιμοποιούσαν στην Κορινθία;
Μετά τον 11ο αι. μ.Χ. περίπου, ήλθε από την Ασία (Κίνα) στην Ευρώπη ο οριζόντιος αργαλειός με πατήθρες και μιτους για τον μηχανικό διαχωρισμό των στημονιών, που βοήθησαν στην ταχύτερη παραγωγή μεγάλου μήκους υφάσματος. Σε αυτόν τον αργαλειό η υφάντρια καθόταν και μπορούσε να χρησιμοποιεί παράλληλα τα πόδια της (πατήθρες) και με τα χέρια να ρίχνει την σαίτα, όπως έχουμε δει στην Κορινθία, αλλα και στα χωριά της νεότερης Ελλάδας.
Ένας τέτοιος αργαλειός περιγράφεται τον 5ο αι. από τον Θεοδώρητο, επίσκοπο Κύρου, ενώ στη βυζαντινή τέχνη εικονίζεται μόνο σε ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο του 14ου αι. Ένας παρόμοιος αυθεντικός αργαλειός, που χρησιμοποιήθηκε στην Κορινθία και χρονολογείται από τον 19ο αι., συμπληρώνει τη σειρά των αργαλειών που παρουσιάζουν την εξέλιξη της υφαντικής τέχνης από τα προϊστορικά χρόνια έως και τη σύγχρονη εποχή.
* Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ορνιθολογικής 2012-2013
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, επίσημος εταίρος του BirdLife International, του παγκόσμιου οργανισμού για την προστασία των πουλιών, είναι μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις της χώρας και η μοναδική που ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη και προστασία των άγριων πουλιών και των βιότοπών τους.
α)δραστηριότητες σε αστική περιοχή για τη γνωριμία και εξοικείωση των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον (Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», Ίλιον Αττικής, Δίκτυο Αδόμητων Χώρων, Αθήνα & Θεσσαλονίκη)
β) δραστηριότητες σε περιοχές που προστατεύονται για τον φυσικό πλούτο τους όπου διοργανώνονται επιτόπου επισκέψεις σχολείων (Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, Πύλος Μεσσηνίας, Εκβολές Ευρώτα, Σκάλα Λακωνίας, Υγρότοπος Βραυρώνας, Μαρκόπουλο Αττικής και Υγρότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου, Έδεσσα).
γ) φορητά εκπαιδευτικά πακέτα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από τους εκπαιδευτικούς («Ο Μαυροπετρίτης μας ταξιδεύει στο Αιγαίο», «Γνωριμία με το Φυσικό Περιβάλλον του Πάρνωνα», «εξόρμηση στη φύση του Ταϋγέτου», «Γνωριμία με τη φύση των προστατευομένων περιοχών» και «Στα μονοπάτια της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβα»).
Πληροφορίες :
Αθήνα: Τηλ/Φαξ: 2108228704, 2108227937
Θεσ/κη: Τηλ/Φαξ: 2310 244245
Website: www.ornithologiki.gr
* Προβολές της ταινίας “ΣΜΥΡΝΗ: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1922
Σας ενημερώνουμε ότι η ταινία “ΣΜΥΡΝΗ: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1922”, θα προβάλλεται σε κινηματογραφικές αίθουσες και σε πρωινές προβολές για σχολεία από 13 Σεπτεμβρίου 2012 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και σύντομα στην Βέροια, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, την Μυτιλήνη και πολλές άλλες πόλεις.
Ειδικά στην Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει από 21 Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2012 στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΜΜΣΤ) η ομώνυμη φωτογραφική έκθεση που βασίζεται στο άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό της ταινίας, ενώ από 27 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν και στο ΜΜΣΤ πρωινές προβολές για σχολεία, μετά από συνεννόηση με τις κ.κ. Βίλλυ Πολυζούλη (Π/θμια), Χριστίνα Μαβίνη (Δ/θμια),τηλ. 2310 281212, 10:00-16:00
Η παρακολούθηση της ταινίας κατά τις πρωινές προβολές για τα σχολεία έχει κόστος 3€ - 5€ /άτομο και γίνεται ύστερα από έγκαιρη επικοινωνία με τους παρακάτω υπεύθυνους κρατήσεων:
ΑΘΗΝΑ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Από 13-9- 2012 (Κατερίνα Γεωργίου,210 3612046 (Βιβλιοθήκη), 09:00- 15:00)
ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 1-2 : Από 13-9- 2012 (Σοφία Κατσαρού, τηλ. 210 38 07 334, 09:00- 17:00)
ODEON ΟΠΕΡΑ: Από 1η Οκτωβρίου 2012 ( Νάγια Κωστοπούλου, τηλ. 210- 67 86 615, 09:30- 13:00)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Από 13-9- 2012 (Νίκη Χουλιάρα, τηλ. 2310 37 86 36, 09:00- 15:00)
STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΠΥΛΑΙΑ: Από 13-9-2012 (Παναγιώτης Χουλιαράς, τηλ. 2310 476296, 2310 476321, 10:00-17:00)
ΠΑΤΡΑ
STERVESOMARE: Από 13-9-2012 (Χαρά Αρβανίτη, τηλ. 2610- 314309, 10:00– 16:30)
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προβολές για σχολεία στην υπόλοιπη Ελλάδα στο τηλέφωνο 697 80 94 155 (κα Γιούλη Βομπίρη) και στην ιστοσελίδα www.smyrnadocumentary.org
* Trekking Hellas Αρκαδίας
Σας ενημερώνουμε ότι η Trekking Hellas Αρκαδίας πραγματοποιεί για το σχολικό έτος 2011-2012 προγράμματα περιβαλλοντικής ξενάγησης τα οποία είναι εμπλουτισμένα με στοιχεία βιωματικής προσέγγισης. Επίσης περιλαμβάνουν στοιχεία από την ενότητα «Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (Δικαίωμα στο Νερό, στην Υγεία κλπ) της δεκαετίας της UNESCO και από τις εκδηλώσεις για το «2010 Έτος Βιοποικιλότητας» του ΟΗΕ.
Τα προγράμματα είναι:
1. Οι Υδρόμυλοι της Δημητσάνας: Συνδυασμός Διαχείρισης Υδάτινων Οικοσυστημάτων από τη Φύση και τον Άνθρωπο.
Συνοπτική περιγραφή: Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επίσκεψη της Κοιλάδας του Λούσιου και η γνωριμία με τις πολυδιάστατες χρήσεις του υδάτινου στοιχείου (νερόμυλοι για άλεση σιταριού, λανάρισμα-πλύσιμο υφαντών, παραγωγή μπαρούτης, βυρσοδεψεία, νεροπρίονα). Εκκίνηση από Δημητσάνα: Μουσείο Υδροκίνησης. Πεζοπορία στον Μικρό Περίπατο Μύλων παράλληλα με ρέμα μεγάλης βιοποικιλότητας που κινούσε μπαρουτόμυλους. Πληροφορίες για Δάσος Μαίναλου. Ακολουθούν Ομαδικά παιχνίδια με σκοπό την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας μέσα από την ψυχαγωγία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παιχνίδια : Τσοπάνος-Αράχνη-Τοξοβολία.
Διάρκεια: 4-5 ώρες. Σχολική Τάξη: 5η-6η Δημοτικού, 1α-- 3η Γυμνασίου, 1η-2α Λυκείου.
2. Το Κεφαλοχώρι της Στεμνίτσας: Παράδειγμα Αειφορικής Ανάπτυξης.
Συνοπτική περιγραφή: Αντικείμενο προγράμματος είναι η γνωριμία σε βάθος με τη Στεμνίτσα. Επισκέψεις: Παραδοσιακή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας ή παραδοσιακό εργαστήριο, Λαογραφικό Μουσείο, Μνημείο Δημάρχου που «έπεσε για την πατρίδα», Ναός Παναγίας Μπαφέρως (17ου αι.), Ηρώον πεσόντων, πέτρινες κρήνες 150 χρόνων, αρχοντικό Μπουρνάζου. Στο Ελληνικό: Τυροκομείο με πείρα τριών γενεών, που συνδυάζει παράδοση με σύγχρονο εξοπλισμό για παραγωγή προϊόντων με πιστοποίηση HACCP και ISO 22000.
Διάρκεια: 3-4 ώρες. Σχολική τάξη: 5η-6η Δημοτικού, 1α - 3η Γυμνασίου, 1η - 2α Λυκείου.
3. Δεντροφύτευση στην Κοιλάδα του Αλφειού: Αποκατάσταση του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Συνοπτική περιγραφή: Αντικείμενο του προγράμματος είναι η γνωριμία και οι εργασίες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος μετά από μια φωτιά. Γίνεται ενημέρωση για τα εργαλεία και το πώς θα τα χρησιμοποιήσει η κάθε ομάδα για την δενδροφύτευση. Ακολουθεί επίσκεψη στο γεφύρι του Κούκου, ένα από τα ποιο καλά διατηρημένα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της περιοχής, με μοναδική θέα.
Διάρκεια: Τρεις (3) ώρες. Σχολική τάξη: 5η-6η Δημοτικού, 1α - 3η Γυμνασίου, 1η - 2α Λυκείου.
4. Δρόμοι του Κρασιού και των Τυροκομικών Προιόντων της Μαντινείας.
Συνοπτική περιγραφή: Αντικείμενο του προγράμματος είναι η ξενάγηση σε δύο σύγχρονες μονάδες ευρωπαϊκών προδιαγραφών παραγωγής βιολογικού κρασιού και βιολογικών τυροκομικών προϊόντων. Εκκίνηση από το τυροκομείο (ΟΙΚΟΦΑΡΜ) ακολουθεί ξενάγηση στο οινοποιείο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ και τέλος επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Μαντινείας όπου εκεί θα διεξαχθούν Ομαδικά παιχνίδια με σκοπώ την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας μέσα από την ψυχαγωγία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παιχνίδια: Τσοπάνος-Αράχνη-Τοξοβολία.
Διάρκεια: 3-4 ώρες. Σχολική τάξη: 5η-6η Δημοτικού, 1α - 3η Γυμνασίου, 1η - 2α Λυκείου.
To κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 6 ευρώ για κάθε μαθητή.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ/fax: 2710221912, κιν. 6974459753, e-mail: arcadia@trekking.gr, www.trekking.gr
* ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος ( οδός Βασ. Αλεξάνδρου 1, Nαύπλιο 21 100) εφαρμόζονται το σχολικό έτος 2011-2012 μετά από συνεννόηση (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Πόπη Ζάχου-Καλκούνου -Τηλ.27520 28947 Fax. 27520 27960 e-mail: education@pli.gr) και είναι κατά βαθμίδα εκπαίδευσης τα ακόλουθα:
Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο
1- Η Κούκλα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με την κούκλα- έκθεμα και την κούκλα- δραστηριότητα του Μουσείου Παιδικής Ηλικίας
«Ο ΣΤΑΘΜΟΣ» Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται βασίζεται στην ανάπτυξη ενός παιχνιδιού ρόλων με σκοπό τη γνωση του έκθεματος μέσα από την παρατήρηση και με εμψυχωτικό εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 60΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : Μουσείο Παιδικής Ηλικίας
«Ο ΣΤΑΘΜΟΣ»
ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΡΑΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : Τρίτη και Τετάρτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ : 3 ΕΥΡΏ ΚΑΤ’ ΆΤΟΜΟ
2- Ο ιστός της Αράχνης
Η εικαστική εγκατάσταση που συναντούν τα παιδιά στο χώρο του Μουσείου Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ» γίνεται αφετηρία γνωριμίας των παιδιών με το μύθο της πρώτης υφάντρας και το κατ’ εξοχήν υφαντικό εργαλείο τον αργαλειό
ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ : α) αρχαιοελληνικός β) οριζόντιος
Στο εργαστήριο του δημιουργείται κατά την εξέλιξη του προγράμματος τα παιδιά κατασκευάζουν τον ιστό προσπαθώντας να ανιχνεύσουν και να καθορίσουν στημόνι και υφάδι και να τα αποδώσουν εικαστικά
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 2 ευρώ κατ’ άτομο
Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο
1- Η Κούκλα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με την κούκλα- έκθεμα και την κούκλα- δραστηριότητα του Μουσείου Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ». Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται βασίζεται στην ανάπτυξη ενός παιχνιδιού ρόλων με σκοπό τη γνωση του έκθεματος μέσα από την παρατήρηση και με εμψυχωτικό εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 60΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ»
ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΡΑΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : Τρίτη και Τετάρτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 3 ευρώ κατ’ άτομο
2- Ο ιστός της Αράχνης
Η εικαστική εγκατάσταση που συναντούν τα παιδιά στο χώρο του Μουσείου Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ» γίνεται αφετηρία γνωριμίας των παιδιών με το μύθο της πρώτης υφάντρας και το κατ’ εξοχήν υφαντικό εργαλείο τον αργαλειό
ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ : α) αρχαιοελληνικός β) οριζόντιος
Στο εργαστήριο του δημιουργείται κατά την εξέλιξη του προγράμματος τα παιδιά κατασκευάζουν τον ιστό προσπαθώντας να ανιχνεύσουν και να καθορίσουν στημόνι και υφάδι και να τα αποδώσουν εικαστικά
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 2 ευρώ κατ’ άτομο
3- Μουσείο- Δρόμοι- Μνήμη
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύσσεται γύρω από τις λέξεις που απορρέουν απο τα εκθέματα του μουσείου
Μουσείο...μούσες...τέχνη...δρόμος...ταξίδι...δράση...μνήμη...κτίριο...σπίτι...
τραπεζαρία...μάζωξη..ασημικά...μυρωδιά...γεύση...φωτογραφία...αργαλειός...
φορεσιά...γέννηση...βάφτιση...γάμος...πόλεμος...μικροϊστορίες...έκφραση...
γυναίκες...παιχνίδι...τότε...σήμερα...σώμα...κοινωνικός ιστός...ιστορία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : Μουσείο «Β. Παπαντωνίου»
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ : Δ΄ Ε΄ Στ΄
ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ: Τρίτη και Τετάρτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 3 ευρώ κατ’ άτομο
4- ΄Υφασμα- Κοπή- ΄Ενδυμα
Από το πρώτο ένδυμα (δέρμα ζώου) περνάμε στις βασικές ύλες (μαλλί- βαμβάκι), στην επεξεργασία τους για τη δημιουργία της κλωστής (γνέσιμο), της ύφανσης (ύφασμα) και τέλος στην εφαρμογή του υφάσματος (ένδυμα-πουκάμισο)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : : Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 2 ευρώ κατ’ άτομο
Η μουσειοσκευή «Φτιάχνοντας το Πουκάμισο», με ενδυματολογικό θέμα, δανείζεται στα σχολεία όλης της Ελλάδας
ΧΡΟΝΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ: 15 ημέρες
ΕΞΟΔΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ : 20 ευρώ+ ταχυδρομικά
5- Το Ναύπλιο στον 19Ο Αιώνα
Πρόγραμμα γνωριμίας με την τοπική ιστορία μέσα από έναν περίπατο στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου με τη βοήθεια εποπτικού υλικού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Ναύπλιο στον 19Ο αιώνα» στοχεύει στην έννοια της πόλης- ανοιχτό μουσείο και παράλληλα στην άσκηση της παρατηρητικότητας των μικρών και νεαρών επισκεπτων προκειμένου να οδηγηθούν στην συγκριση και στην ταύτιση ιστορικών, αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντικών δεδομένων.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : : Ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ : Γ΄ Δ΄ Ε΄ Στ΄
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 2 ευρώ κατ’ άτομο
6- Η Λαϊκή μας μουσική μέσα απ’ το Θέατρο Σκιών
Μουσειοσκευή που δημιουργήθηκε από την Συνεργασία ΥΠ.ΠΟ, ΜΕΛΜΟΚΕ και ΠΛΙ
Η μουσική στην ελληνική εκδοχή του Θεάτρου Σκιών αποτελεί σημαντικό στοιχείο που συνυπάρχει αρμονικά με τον προφορικό λόγο και την κίνηση.
Όλοι οι ήρωες του ελληνικού Θεάτρου Σκιών, συνήθως τύποι από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, έχουν ιδιαίτερα πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά ( ενδυματολογικά, γλωσσικά, επαγγελματικά) και συνδέονται με ξεχωριστή μουσική και χορό. Η συγκερκιμένη μουσειοσκευή δανείζεται σε σχολεία αλλά εφαρμόζεται και στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ» σε συνδυασμό με την αντίστοιχη προθήκη που υπάρχει στο χώρο του μουσείου.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 180΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : : Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ»
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ : Γ΄ Δ΄ Ε΄ Στ΄
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : 2 ευρώ κατ’ άτομο
Η μουσειοσκευή δανείζεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση
7- Το στοιχειό του ελαιώνα
Εκπαιδευτικό παιχνίδι γνωριμίας με την ελαιοπαραγωγή στον ελληνικό χώρο μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων και εικαστικών προσεγγίσεων που προεκτείνει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα και στη σχολική τάξη
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Μουσέιο Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ»
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ: Β΄, Γ΄,Δ΄, Ε΄, Στ΄
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 2 ευρώ κατ’ άτομο
Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο- Λ Υ Κ Ε Ι Ο
1- Μουσείο- Δρόμοι- Μνήμη
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύσσεται γύρω από τις λέξεις που απορρέουν απο τα εκθέματα του μουσείου
Μουσείο...μούσες...τέχνη...δρόμος...ταξίδι...δράση...μνήμη...κτίριο...σπίτι...
τραπεζαρία...μάζωξη..ασημικά...μυρωδιά...γεύση...φωτογραφία...αργαλειός...
φορεσιά...γέννηση...βάφτιση...γάμος...πόλεμος...μικροϊστορίες...έκφραση...
γυναίκες...παιχνίδι...τότε...σήμερα...σώμα...κοινωνικός ιστός...ιστορία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : Μουσείο «Β. Παπαντωνίου»
ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ: Τρίτη και Τετάρτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 3 ευρώ κατ’ άτομο
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παιδιά ας έχουν μαζί τους : α) φωτογραφία από ένα γεύμα γύρω από ένα οποιοδήποτε τραπέζι και β) ένα κείμενο για την «τραπεζαρία»
2- Το Ναύπλιο στον 19Ο Αιώνα
Πρόγραμμα γνωριμίας με την τοπική ιστορία μέσα από έναν περίπατο στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου με τη βοήθεια εποπτικού υλικού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Ναύπλιο στον 19Ο αιώνα» στοχεύει στην έννοια της πόλης- ανοιχτό μουσείο και παράλληλα στην άσκηση της παρατηρητικότητας των μικρών και νεαρών επισκεπτων προκειμένου να οδηγηθούν στην συγκριση και στην ταύτιση ιστορικών, αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντικών δεδομένων.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : : Ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 2 ευρώ κατ’ άτομο
3- ΄Υφασμα- Κοπή- ΄Ενδυμα
Από το πρώτο ένδυμα (δέρμα ζώου) περνάμε στις βασικές ύλες (μαλλί- βαμβάκι), στην επεξεργασία τους για τη δημιουργία της κλωστής (γνέσιμο), της ύφανσης (ύφασμα) και τέλος στην εφαρμογή του υφάσματος (ένδυμα-πουκάμισο)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : : Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 2 ευρώ κατ’ άτομο
4- «ΣΤΑΘΜΟΣ» και «ΜΝΗΜΗ»
Το πρόγραμμα είναι συνδυαστικό των εκθεμάτων ενός μουσείου, στην προκειμένη περίπτωση του Μουσείου Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ» , με τη μνήμη που εστιάζεται στο χώρο του συγκεκρμένου μουσείου με εποπτικό εργαλείο μια σημαία - έκθεμα, εικαστική εγκατάσταση, ξεδιπλώνεται η σχέση ατομικής και συλλογικής μνήμης.
Το νεανικό κοινό μέσα από τα εκθέματα με τη βοήθεια του μουσειοπαιδαγωγού προσπαθεί να κατανοήσει τη μετατροπή της ατομικής σε συλλογική μνήμη ενώ το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας γίνεται εγαλείο ανάγνωσης του παρελθόντος.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 60΄
ΧΩΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : : Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 2 ευρώ κατ’ άτομο
* Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού
Κατά το σχολικό έτος 2011 – 2012 το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού το οποίο βρίσκεται στο Σχίνο Λουτρακίου θα δέχεται επισκέψεις από μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας που ανέπτυξε στο χώρο του.
Το έργο περιλαμβάνει ένδεκα θεματικές ιστορικές ενότητες, τις εξής:
1. Πανελλήνιοι Αθλητικοί και Καλλιτεχνικοί Αγώνες, Ολυμπιακοί Αγώνες, Πυθικοί
Αγώνες, Ίσθμια, Νέμεα
2. «Από την Πέλλα στην Ινδία» Η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3. Ομήρου Ιλιάς και Ομήρου Οδύσσεια
4. Αρχαία Ελληνική Λυρική Ποίηση
5. Αρχαίο Ελληνικό Δράμα
6. Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία
7. Ασκληπιός και Αρχαία Ελληνική Ιατρική
8. Ήρωες και Ημίθεοι
9. Η Χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία
10. Η Κύπρος στην Ελληνική Μυθολογία, Ιστορία και Πολιτισμό
11. Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας
Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού όπως αυτά ξεδιπλώνονται σε αυτές τις ενότητες. Επιπλέον οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν, την κατάλληλη χρονική περίοδο, τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, ροδόνερου καθώς επίσης και μελιού αφού στο Κέντρο Ελληνισμού υπάρχουν τα αντίστοιχα μηχανήματα και εφόσον ζητηθεί, μπορούν να βιώσουν αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία.
Ο Κήπος Ελληνικής Παιδείας λειτουργεί καθημερινά. Οι ομαδικές επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως. Το κόστος εισόδου για τους μαθητές είναι 3 ευρώ και παρέχονται ξενάγηση και αναψυκτικό. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 4290620-5 ή 210 4527154 (κα Ελένη Βακαλοπούλου) ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: www.cfhdf.gr.
* Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη)
«Μια μέρα στο ελληνιστικό ελαιοτριβείο»
Απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στόχος του προγράμματος: Να μάθουν τα παιδιά πώς παράγεται το λάδι με τον "αρχαίο τρόπο", μέσα από ένα πρωτότυπο παιχνίδι ρόλων, με χρήση του αντίγραφου ελληνιστικού ελαιόμυλου στο χώρο της υπαίθριας έκθεσης.
Προεργασία στο σχολείο: Κατόπιν αίτησης, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα www.piop.gr> Εκπαιδευτικά προγράμματα και να στείλετε στο ΠΙΟΠ συμπληρωμένη, αποστέλλεται δωρεάν ο εκπαιδευτικός φάκελος του Μουσείου στα σχολεία που πρόκειται να το επισκεφθούν.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 27310 89315 (καθημερινά 10-6, εκτός Τρίτης).
Κόστος συμμετοχής: 1,5 ευρώ ανά μαθητή (κόστος υλικών).
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, http://www.piop.gr/ και ειδικότερα το σύνδεσμο «εκπαιδευτικά προγράμματα», όπου θα βρείτε σε μορφή ηλεκτρονικών αρχείων (PDF) υλικό προετοιμασίας, και να επικοινωνήσετε μαζί μας (Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ, Τηλ. 210 3256923).
«Χίλιες και μία βελονιές» : πρόγραμμα για την κορινθιακή φορεσιά. Απευθύνεται στα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου.
5 Μαρτίου – 29 Μαρτίου
«Πετάμε χαρταετό;» : Ο χαρταετός της Καθαρής Δευτέρας και το παιχνίδι του χαρταετού σε άλλους λαούς.
Το πρόγραμμα απευθύνεται στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου.
2 Απριλίου – 26 Απριλίου
«Κουλούρες της Λαμπρής» : Πασχαλινά Έθιμα με έμφαση στα κουλούρια, τα τσουρέκια, τα κόκκινα αυγά και τις μεγάλες κουλούρες της Λαμπρής.
Απευθύνεται στα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου.
14 Μαΐου- 7 Ιουνίου
«Γιορτές της Άνοιξης» : Τα έθιμα της Άνοιξης και της Πρωτομαγιάς. Απευθύνεται στα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου.
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα παρουσιάζονται στο χώρο του Μουσείου από Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 09.00-12.15, ενώ η οικονομική συμμετοχή κατά άτομο είναι (2) δύο ΕΥΡΩ. Σας υπενθυμίζουμε ότι για την συμμετοχή της τάξης ή του Σχολείου σας στις δραστηριότητες του Μουσείου απαιτείται προσυνεννόηση στο τηλ: 27410 25352, καθημερινά εκτός Δευτέρας και ώρες 08.30-14.00.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου