Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ανάδειξη των ιστορικών πολιτιστικών μνημείων της Κορινθίας

Ενα φράγκικο κάστρο και μία ενετική υδατογέφυρα, κατάλοιπα λιγότερο γνωστών περιόδων από το παρελθόν της Κορίνθου, σχεδιάζεται να συντηρηθούν και να αναδειχθούν σύμφωνα με δύο μελέτες, που εγκρίθηκαν προχθές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκε το έργο φωτισμού του ναού του Απόλλωνα στο χώρο της αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου. Μερικές ενδιαφέρουσες ειδήσεις για τον πολιτιστικό πλούτο της Κορινθίας...

Κάστρο του Αγιονορίου
 
Πρόκειται για το κάστρο του Αγιονορίου, χτισμένου μεταξύ 1377 και 1450 στο στρατηγικής σημασίας σημείο πάνω από την κοιλάδα της Κοντοπορείας οδού -του συντομότερου αρχαίου δρόμου, που συνέδεε το Αργος με την Κόρινθο- και του νότιου περάσματος της Κλεισούρας. Οι πέντε πύργοι του, με τον ψηλότερο να αγγίζει τα 12 μέτρα, θα συντηρηθούν και θα στερεωθούν, ενώ θα αποκατασταθούν τα ξύλινα μεσοπατώματά τους. Προβλέπονται, επίσης, η ανακατασκευή τμημάτων του θόλου της δεξαμενής νερού, η ανακατασκευή του πέτρινου περιγράμματος των δύο πυλών και η συμπλήρωση λίθων στο πενταγωνικό τείχος. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι έχει ήδη ενταχθεί μία μικρότερης κλίμακας μελέτη ανάπλασης του χώρου γύρω από το φρούριο.

Η γέφυρα- υδραγωγείο
 
Αξιόλογο δείγμα των έργων υποδομής, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας -από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 1715-, η πέτρινη πολύτοξη υδατογέφυρα του Ασσου εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 30 μέτρων και βρίσκεται δίπλα στην παλαιά Εθνικό Οδό Κορίνθου - Πατρών, περίπου 12 χλμ. δυτικά της Κορίνθου. Η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης, που ανατέθηκε από τον Δήμο Ασσου-Λεχαίου σε αρχιτεκτονικό γραφείο, προβλέπει κυρίως επεμβάσεις αναστήλωσης και στερέωσης, την ανακατασκευή ενός τόξου, καθώς και τον καθαρισμό της βλάστησης στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.

Λίθινη, πολύτοξη και με μήκος περί τα 27 μέτρα, κατασκευασμένη κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας (1687 - 1715) στην Πελοπόννησο η γέφυρα-υδραγωγείο κοντά στο χωριό Ασσος της Κορίνθου πρόκειται επιτέλους να αποκατασταθεί και να γλιτώσει από την απειλούμενη κατάρρευση. Διότι, παρά το γεγονός, ότι είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995 λόγω των εξαιρετικών χαρακτηριστικών της αλλά και της εποχής που κτίσθηκε, είχε αφεθεί στην τύχη της ελλείψει χρημάτων.

Ηδη όμως γίνεται το πρώτο βήμα χάρη στην Δημοτική Ενότητα Ασσου-Λεχαίου Κορινθίας, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη αποκατάστασης της ενετικής γέφυρας, που είναι κόσμημα της περιοχής και το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί, αφού εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τη μελέτη συνέταξε το γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών Ελένης Ρούσσου με συνεργάτες, τους Ιωάννη Σταυρόπουλο και Κωνσταντίνο Πετράκο.

Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από τον χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο. Οπως ανέφερε στο ΚΑΣ ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Μνημείων Θέμης Βλαχούλης η γέφυρα, με ύψος 8,50 μέτρα αναπτύσσεται σε δύο διαζώματα.

Στο πρώτο - το κάτω - υπάρχει ένα μεγάλων διαστάσεων τόξο που καταλήγει, ένθεν και ένθεν, σε δύο ακρόβαθρα, τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα στην κοίτη του χειμάρρου και σε απόσταση από τις όχθες. Στα ακρόβαθρα μάλιστα διακρίνονται ακόμη οι διαμπερείς οπές στήριξης των ξύλινων ικριωμάτων, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της.

Το δεύτερο διάζωμα - το άνω - είναι μία τοξωτή πεσσοστοιχία που διατηρεί και ένα τόξο στη μία πλευρά, καθώς το δεύτερο της άλλης καταστράφηκε πρόσφατα έπειτα από ανθρώπινη παρέμβαση. Στη θέση του, έχει κατασκευαστεί σήμερα από οπλισμένο σκυρόδεμα που στηρίζεται στη γέφυρα. Πάνω από το δεύτερο διάζωμα εξάλλου, διαμορφώνεται το επίπεδο τμήμα του υδραύλακα.

Ο ναός του Απόλλωνα
 
Ο ναός του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο, ύστερα από την ολοκλήρωση του έργου ηλεκτροφωτισμού του, είναι πλέον φωτισμένος και λαμπερός μέσα στη νύχτα. Τα εγκαίνια για την ανάδειξη του μνημείου και τη νύχτα έγιναν χθες Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ.

Η πρωτοβουλία είναι της ΛΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων η οποία εκπόνησε τη μελέτη το καλοκαίρι του 2012 για να εγκριθεί στη συνέχεια ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η προβολή του μνημείου και όχι η επιβολή του φωτισμού επάνω του ήταν η βασική αρχή της μελέτης αλλά και η προσαρμογή των εντάσεων τόσο στο ίδιο όσο και στο άμεσο περιβάλλον του, η απόδοση των σκιάσεων και η ανάδειξη του δομικού υλικού κατασκευής του που ήταν ο πωρόλιθος.

Ελήφθησαν υπόψη η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και η αναστρεψιμότητα της επέμβασης σε περίπτωση που αποφασιστεί κάποτε αναστήλωση του ναού ενώ έγινε προσπάθεια να αποφευχθεί και η φωτορύπανση.

Ο ναός του Απόλλωνα (550 - 540 π.Χ.) αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο, που σηματοδοτεί τις απαρχές της εφαρμογής του δωρικού ρυθμού στην αρχαία αρχιτεκτονική ενώ αντανακλά την οικονομική ευρωστία και την εμπορική ισχύ της πόλης της Κορίνθου στους αρχαϊκούς χρόνους, όταν η πόλη αναδείχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη του ελληνικού κόσμου ιδρύοντας κραταιές αποικίες.

Μετά την καταστροφή της πόλης όμως, το 146 π.Χ. και την επανίδρυσή της πλέον ως αποικίας της οικογένειας του ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, ο ναός μετασκευάστηκε, πιθανώς για να στεγάσει την αυτοκρατορική λατρεία.

Τα ερείπιά του ήταν ορατά για αιώνες αλλά ουσιαστικά η πρώτη ανασκαφή του έγινε το 1886 από τον γερμανό αρχαιολόγο Βίλχελμ Ντέρπφελντ.

Εκτός από τη θεμελίωση του μνημείου στέκουν στην θέση τους επτά κίονες του δυτικού μέρους της περίστασης, καθώς και η νοτιοδυτική γωνία του επιστυλίου.

Σχόλιο: μένει τώρα όλα αυτά τα μνημεία να συντηρηθούν και να διαφυλαχθούν από διαφόρους τύπους επιθέσεων πλιατσικολόγων ή αδιαφορίας (βλέπε ΕΔΩ τις συνέπειες)!
 
Πηγές: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου