Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τα δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας της Κορινθίας στο πλαίσιο βιβλιοπαρουσίασης του Αν. Ρουμελιώτη

Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης μετά από μια μακρά πορεία στην Ελευθεροτυπία, παρέστη χθες το βράδυ στο δημοτικό θέατρο Κορίνθου με αφορμή το νέο του βιβλίο "Μπορώ και χωρίς ευρώ" που εστιάζει στα δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας. Το βιβλίο παρουσίασε και ο Κορίνθιος Χαράλαμπος Κασίμης και οι εθελοντικής ομάδες που έχουν αναπτυχθεί στη Κορινθία έδωσαν το δικό τους παρόν. Αυτές είναι η Τράπεζα Χρόνου, το δίκτυο χωρίς μεσάζοντες Αλλότροπον, το νέο δίκτυο Ανταλλλάσσω που έχουν ως βάση τον κοινωνικό χώρο Σβούρα και ο Κήπος της Αφθονίας για τον οποίο μίλησε ο Γιάννης Βαρελάς θεμελιωτής της ετήσιας γιορτής σπόρων.

Αρκετός κόσμος και όλων των ηλικιών φαίνεται πως ενδιαφέρθηκε να μάθει τι εστί εναλλακτική- ανταλλακτική οικονομία και πως μπορεί να συμμετέχει σε κάποιο δίκτυο στην Κόρινθο. Ο κοινωνικός χώρος Σβούρα μέσω της χθεσινής εκδήλωσης λοιπόν έκανε ένα ακόμα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία για να απαλείψει δεισιδαιμονίες πολιτικών πεποιθήσεων που θα μπορούσαν να τον χαρακτηρίζουν. Άλλωστε όπως, με παράπονο ανέφεραν μέλη της διαχειριστικής ομάδας, είναι περισσότερο γνωστοί στην Ολλανδία όπου έχουν παρουσιάσει ντοκιμαντέρ για αυτούς σε ολλανδικό κανάλι, παρά στην Κορινθία. Μάλιστα, ολλανδικές συλλογικότητες ζήτησαν 'τεχνογνωσία' από την Κορινθιακή τράπεζα χρόνου για να οργανώσουν αντίστοιχο δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών. Παράλληλα, η κορινθιακή τράπεζα χρόνου είναι αντικείμενο μελέτης από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου και χθες στην εκδήλωση παρακολούθησε φοιτητής-ερευνητής που συντάσσει τη μελέτη του για τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Ρουμελίωτης σχολίασε στο Facebook για τη χθεσινή εκδήλωση:

"Εκατοντάδες πολίτες της Κορίνθου συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου μου Μπορώ και χωρίς ευρώ. Στην Κόρινθο δραστηριοποιούνται 6 Δίκτυα εναλλακτικά με υπέροχα παιδιά. Είμαι αισιόδοξος σήμερα κάτι καινούριο γεννιέται"

Η Τράπεζα Χρόνου Κορίνθου:

Η τράπεζα χρόνου Κορίνθου, είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων, σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής: το χρόνο. Όλες οι υπηρεσίες έχουν ίση αξία, είτε είναι χειρονακτική εργασία είτε πνευματική, είτε απαιτεί εξειδίκευση είτε όχι και αυτό γιατί στόχος μας είναι να ανατρέψουμε την κυρίαρχη ιδεολογία του συστήματος που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και κατατάσσει τους ανθρώπους σε πνευματικά ανώτερους ή κατώτερους, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμους για την κοινωνία. Για όλες, όλοι μας, ξοδέψαμε τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργειά μας και όλες θεωρούνται εξίσου σημαντικές.
 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ :
  • Η οργάνωση αχρήματων συναλλαγών, μέσω της ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων.
  •  Η καταπολέμηση της αποξένωσης και του ατομικισμού.
  •  Η παράκαμψη της χρηματικής συναλλαγής που είναι βασικός παράγοντας δημιουργίας κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμoύ.
  •  Η δημιουργία νέων δομών αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο με στόχο την κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών.
  •  Η καταπολέμηση ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, αυτό της μοναξιάς και την δημιουργία δομών όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ασφαλείς και θα μπορούν  να γνωρίζονται και να δικτυώνονται.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;
  • Σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κορίνθου!

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ :
  •  Δημιουργούνται σταθερές – συνεχείς και πιστές σχέσεις αμοιβαιότητας που ενδυναμώνουν τα μέλη.
  •  Δημιουργούνται δομές αλληλεγγύης.
  •  Ενισχύουν το πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών.
  •  Προσφέρουν έμπνευση στους συνανθρώπους και δημιουργούν σχέσεις σεβασμού μεταξύ τους.
  •  Σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία βιώνονται ως ελεύθερες και όχι αλλοτριωμένες δραστηριότητες.
  •  Είναι περισσότερο συναναστροφές, που έχουν ως βάση τους την καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών, παρά την «απασχόληση».
  •  Βοηθούν τα άτομα να ανακαλύψουν ή να αναπτύξουν νέες ικανότητες και δεξιότητες.
  •  Ενισχύουν την οικολογική συνείδηση.
  • Η Τράπεζα χρόνου λοιπόν μας επιτρέπει να αλλάξουμε. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Είμαστε άνθρωποι με σάρκα και οστά. Θέλουμε να διώξουμε το φόβο και να δημιουργήσουμε ζωντανά κύτταρα αλληλεγγύης αποτελούμενα από εμάς τους ίδιους. Όλοι μαζί, ο ένας για τον άλλον.
  • Εφόδιά μας είναι η αγάπη, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Εφόδια που καταστρέφουν κάθε διαστρέβλωση και δημιουργούν τις δομές εκείνες, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η εδραίωση μιας νέας κοινωνίας χωρίς ανισότητες και ανταγωνισμούς. Με εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, καλλιέργεια και επικοινωνία.
Δίκτυο Αλλότροπον

Η ομάδα «Αλλότροπον-Δίκτυο διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές», είναι μια ανεξάρτητη ομάδα που στεγάζεται στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «Σβούρα» στην οδό Σίνα 37 στην Κόρινθο και ευελπιστεί να εξελιχθεί σε έναν κόμβο σύνδεσης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους καταναλωτές χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων.

Αποτελεί, λοιπόν, ένα δίκτυο με κοινωνική αποστολή.

Τα δίκτυα με κοινωνική αποστολή :

- μειώνουν το κόστος συναλλαγών.

- λειτουργούν ως ταμιευτήρες κοινωνικού κεφαλαίου

- λειτουργούν ως προπομπός της κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας .

- λειτουργούν υπέρ της κοινωνικοποίησης της γνώσης και της τεχνογνωσίας.

- συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας και της ενέργειας.

- κατευθύνουν τις επενδύσεις προς της περιφέρειας και στους κοινωνικά αναγκαίους σκοπούς.

Προϊόντα
Το δίκτυο «Αλλότροπον» προσφέρει :

α. Αγροτικά προϊόντα
Τα προϊόντα που προσφέρονται ποικίλουν ανάλογα με την εποχή.

Όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από αγροτοκαλλιεργητές πρώτα του Νομού Κορινθίας και όταν δεν υπάρχει επάρκεια, από Νομούς της Πελοποννήσου και τέλος από την Επικράτεια.

Στο δίκτυο συμμετέχουν κυρίως μικροί παραγωγοί που εμπιστευόμαστε λόγω των επιλογών τους για παραγωγή δίχως φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα.

Δεν θεωρούμε απαραίτητη την επίδειξη πιστοποιητικού, θέλοντας να αναπτύξουμε έτσι, σχέσεις υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών και διευκολύνοντας στους δύσκολους καιρούς τις μικρές και σπιτικές παραγωγές να διατεθούν στην αγορά.

β. Τυποποιημένα προϊόντα
Στο δίκτυο «Αλλότροπον» μπορούν να συμμετέχουν μικρές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, συλλογικότητες ή ακόμα και άτομα που στο σπίτι τους παρασκευάζουν παραδοσιακά προϊόντα.

Για τα τυποποιημένα προϊόντα που δεν υπάρχει επάρκεια σε Ελληνικές παραγωγές, αυτά θα μπορούν να είναι εισαγόμενα εφ’ όσον η τιμή και η ποιότητα συμβαδίζουν με το πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου.

Όροι συμμετοχής παραγωγών
Μπορεί να συμμετέχει ο κάθε παραγωγός / βιοκαλλιεργητής ή ομάδες τους ανά την Ελλάδα, που επιθυμούν και αποδέχονται τις αρχές και τους όρους του δικτύου.

Οι παραγωγοί είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα και τις τιμές, οι οποίες σαφώς και θα πρέπει να είναι χαμηλότερες της λαϊκής και του σούπερ μάρκετ.

Είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των ημερομηνιών παράδοσης.

Υποχρέωσή τους είναι να προσφέρουν από 5-10%, ανάλογα το προϊόν, της ποσότητας που διαθέτουν στο δίκτυο, τα οποία θα διατίθενται στην ομάδα «κοινωνικής αλληλεγγύης» για την προσφορά τους σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ο έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων θα γίνεται από τους καταναλωτές μέσω ειδικού εντύπου αξιολόγησης και σε περίπτωση αρνητικών σχολίων, ο παραγωγός θα ενημερώνεται από τους διαχειριστές. Σε περίπτωση που τα αρνητικά σχόλια επαναληφθούν, ο παραγωγός θα αποχωρεί από το δίκτυο.

Οι παραδόσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή 8-10 το βράδυ στο χώρο της «σβούρας» και σε αυτές είναι απαραίτητη η παρουσία του παραγωγού ή υπεύθυνου αντικαταστάτη του.

Όροι συμμετοχής καταναλωτών
Οι καταναλωτές θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο) στους διαχειριστές του δικτύου. Τα στοιχεία αυτά θα τηρούνται για λόγους καλής επικοινωνίας σε εμπιστευτική λίστα και οι διαχειριστές δεσμεύονται να πως αυτή θα είναι εμπιστευτική και δεν θα δημοσιοποιείται.

Είναι υπεύθυνοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι τις παραγγελίες τους την ημέρα που έχει οριστεί από τους διαχειριστές του δικτύου.

Οι συναλλαγές τους θα γίνονται απευθείας με τους παραγωγούς χωρίς τη διαμεσολάβηση των διαχειριστών.

Είναι υπεύθυνοι να συμπληρώνουν το έντυπο αξιολόγησης προϊόντων και τιμών, θετικά ή αρνητικά, βοηθώντας έτσι την καλή λειτουργία και την ανάπτυξη του δικτύου.

Ενημερώσεις
Ενημέρωση των ενδιαφερόμενων παραγωγών ή καταναλωτών για τα δίκτυα θα γίνεται κάθε Παρασκευή 7-10μμ στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «σβούρα» Σίνα 37 Κόρινθος.

Έδρα/Χώρος
Ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «σβούρα» προσφέρει το χώρο του για τις συναλλαγές και δεν φέρει καμμία ευθύνη για παραλαβές – παραδόσεις – συναλλαγές μεταξύ των μελών του δικτύου, ούτε έχει υποχρέωση να έχει υποδομές κατάλληλες για αποθήκευση τροφίμων.

Σβούρα

Από τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 από τις 6 το απόγευμα, ξεκίνησε τη λειτουργία του ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος "σβούρα". Στεγάζεται σε μια παλιά μονοκατοικία στην οδό Σίνα αρ. 37 και σκοπός του είναι να αποτελέσει ένα διαφορετικό κομμάτι στο παζλ της Ελληνικής κοινωνίας, που θα αφορά ένα εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην αυτοδιαχείριση, τον πολιτισμό, την ενημέρωση, την ισότητα και άλλες πτυχές της ζωής που δεν έχουν άμεση σχέση με το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο των προηγούμενων ετών. Με εκδηλώσεις, συζητησεις, προβολές, εργαστήρια αυτομόρφωσης, και λειτουργία μικρού καφέ.

Ποιοι είμαστε

Άνθρωποι που βρέθηκαν στην πλατεία της Κορίνθου το περασμένο διάστημα, από το Μάιο του 2011, υπό τη σκιά του μνημονίου κι άλλων αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων.

Μήνες αργότερα και ενώ το εγχείρημα της πλατείας συνεχίζει να μετρά νίκες πολιτικές και κοινωνικές, κάποιοι από εμάς θέλησαν να κάνουν το επόμενο βήμα.

Δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία ενός τόπου συνάντησης, ενός κοινωνικού χώρου, που θα στεγάσει τα όνειρα και τις προσπάθειές μας για μία πιο ισότιμη, πιο δίκαιη και πάνω από όλα μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης, που θα χτυπάει στη ρίζα τους πραγματικούς λόγους που μας έφεραν τον ένα κοντά στον άλλο.

Η επιθυμία δεν ήταν άλλη από το να πάρουμε ανάσες ελευθερίας σε μια ολοένα και αφιλόξενη πόλη και να δώσουμε συλλογικές λύσεις για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες η οποία κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να κινηθούμε μακριά από τη λογική του μικρόκοσμού μας.

Ένας χώρος ζωντανός και δημιουργικός που θα διέπεται από δεσμούς επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης, μακριά από τα τεχνητά αδιέξοδα του να εμπιστευόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας σε απρόσωπες επιχειρήσεις και θα προτείνει νέους τρόπους έκφρασης σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και νέες δομές στο υπάρχουσα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

Στόχος μας είναι η αναζήτηση και η δημιουργία εναλλακτικών μορφών, κοινωνικών αλλά και παραγωγικών σχέσεων που θα ανατρέπει την κυρίαρχη λογική της παραγωγής-κατανάλωσης-εκμετάλλευσης και θα στηρίζεται στη λογική της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.

Και πάντα με γνώμονα ενός κοινού τρόπου συνεργασίας, η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, σεβασμό στις ιδιαίτερες αντιλήψεις ή την πολιτική τοποθέτηση του κάθε ατόμου.

Ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων ,τονίζοντας πως δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός πολιτικού χώρου και δεν επιθυμούμε να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης κανενός.

Πρόκειται για συγκεκριμένο οικοδόμημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτο-οργάνωσης, αυτοδιάθεσης και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών  και όσοι μετέχουν σ αυτόν αποδεικνύουν  την αντίθεσή τους και την αντίδραση σε κάθε μορφή καταπιεστικής εξουσίας.

Λειτουργούμε ενάντια σε κάθε διαχωρισμό με βάση την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο κλπ. Δεν δεχόμαστε άτομα με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Προάγουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, αφήνοντας την ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία για τους φιλόδοξους ευεργέτες.

Στο χώρο του στεκιού δεν φιλοξενούνται κομματικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Φιλοξενούνται εκδηλώσεις φορέων και συλλογικοτήτων που σέβονται το πλαίσιο λειτουργίας και τους θεσμικούς κανόνες του χώρου.

Ο Κήπος της Αφθονίας δεν έχει κάποια οργανωμένη ιστοσελίδα αλλά ο Γιάννης Βαρελάς διανέμει ηλεκτρονικά ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο Εφυραία Γη για τις δράσεις του. Το δίκτυο Ανταλλάσσω δεν έχει στηθεί ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου