Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διάκριση δύο νέων Πελοποννήσιων για καινοτόμο σύστημα κομποστοποίησης

Ένα πρωτότυπο δίκτυο κομποστοποίησης που σχεδίασαν δύο νέοι Έλληνες βρίσκεται μεταξύ των 16 σχεδίων που επελέγησαν στον διαγωνισμό Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 
Οι δύο νέοι με καταγωγή από την Καλαμάτα, ο 23χρονος Γιάννης Μουργής, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, και ο 24χρονος συντοπίτης του Κωνσταντίνος Κουλοχέρης, φοιτητής Δημοσιογραφίας στο Λονδίνο, σχεδίασαν ένα σύστημα κομποστοποίησης το οποίο λειτουργεί σε επίπεδο γειτονιάς και που στόχο έχει να μετατρέψει τον κοινό παραγωγό σκουπιδιών σε οικιακό παραγωγό κομπόστ και να τον συνδέσει με την αγορά, όπως πχ με τους αγρότες που έχουν ανάγκη από -ακριβό μάλιστα- λίπασμα.
Όπως αναφέρει ο κ. Μουργής στην “Καθημερινή” το οικονομικό όφελος είναι συνολικό, «αφού θα εξοικονομούμε πόρους τόσο από τη διαχείριση των σκουπιδιών όσο και από την αποφυγή των σχετικών προστίμων από την Ε.Ε.».

Ο ξύλινος κομποστοποιητής που προβλέπει το σχέδιό τους έχει κόστος που δεν ξεπερνά τα 60 Ευρώ.

Το σύστημα που προτείνουν λειτουργεί μέσα από την εγγραφή των ενδιαφερομένων σε μια πλατφόρμα και την απόκτηση πόντων ανάλογα με τη δραστηριότητά τους.

Απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου φορέα, που θα λειτουργεί αυτόνομα από την επίσημη Πολιτεία.

Ρύπανση στον Ταΰγετο

Όπως επιβεβαιώνει η Καθημερινή, τα απορρίμματα αποτελούν μείζον πρόβλημα στην Καλαμάτα, καθώς μεταφέρονταν στην περίφημη τοποθεσία Μαραθόλακκα στον Tαΰγετο, επί πολλά έτη.

Σύμφωνα με γεωλογικές μελέτες, ο Ταΰγετος είναι η πλέον ακατάλληλη επιλογή για εγκατάσταση ΧΑΔΑ, αφού το υπέδαφος είναι πορώδες και οτιδήποτε απορρίπτεται στο βουνό περνάει άμεσα στον υδροφόρο ορίζοντα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το σύστημα υδροδότησης της πόλης όσο και τον ποταμό Νέδωνα.

Για τους παραπάνω λόγους σχηματίστηκαν κινήσεις πολιτών που διεκδίκησαν το κλείσιμο της χωματερής και την εξεύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα.

Πηγή: Econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013: 14-23 Ιουνίου

Οι... γνωστοι άγνωστοι ενεργοί πολίτες και εθελοντές στην κοινωνική ζωή της Κορίνθου έχουν βαλθεί να διαμορφώσουν μία εναλλακτική έκθεση αυτόν τον Ιούνιο που θα αναδεικνύει τις όμορφες πτυχές αυτής της πόλης που έχουν παραμεληθεί. Παράδειγμα, η δημοτική αγορά στο κέντρο της Κορίνθου (όπου θα εδρεύει η έκθεση) και ο σιδηροδρομικός σταθμός. Έναρξη:Παρασκευή 14 Ιουνίου ώρα 20:00 στη Δημοτική Αγορά Κορίνθου Η ομάδα «Δίολκοι» ενημερώνει τους κατοίκους και τους φίλους της Κορίνθου ότι είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες των διαθέσιμων χώρων της Δημοτικής Αγοράς Κορίνθου, οι οποίοι θα υποδεχθούν την έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013». Η έκθεση θα διαρκέσει από την Παρασκευή 14 Ιουνίου έως την Κυριακή 23 Ιουνίου.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Κορινθία και την Πελοπόννησο

Ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικές επισκέψεις από τη Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σχολικών Δραστηριοτήτων (ΣΕΠΕΔ) από την ιστοσελίδα e-yliko.gr. Υπογραμμίζω τις επισκέψεις που αφορούν την Κορινθία, οι οποίες είναι στο μουσείο της σχολής μηχανικού Λουτρακίου, στο μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και στο ίδρυμα ελληνισμού στο Σχίνο. Επιπρόσθετα, προτείνω το Εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «το σαλιγκάρι» από την εταιρεία FEREIKOS στην Αρχαία Κόρινθο, το λαογραφικό μουσείο Κορίνθου που οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για το 2013, στο ΕΚΦΕ Κορινθίας για πειράματα και στο Ράντσο στο Σοφικό. Η ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικά προγράμματα/δραστηριότητες Μουσείων και λοιπές προτάσεις φορέων στην ιστοσελίδα e-yliko έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν ισοδυναμεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δεδομένου ότι δεν έχει ελεγχθεί η ποιότητα και το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών ού...

Χριστουγεννιάτικα έθιμα και κάλαντα Πελοποννήσου

Πλούσια σε χριστουγεννιάτικα έθιμα και η Πελοπόννησος με κυρίαρχα στοιχεία το ρόδι και το Χριστόψωμο. Σε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο συγκέντρωσα μερικά από τα ήθη και τα έθιμα της Πελοποννήσου, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και σε έναν χορό που συναντάται στη Νεμέα. Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να διαβάσετε τα ξεχωριστά κάλαντα της πελοποννησιακής χριστουγεννιάτικης παράδοσης :