Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Μοιράστηκαν...τρικομματικά οι θέσεις των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης;

Ανακοινώθηκε χθες, ότι ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Πέτρος Μισθός παρέμεινε στη θέση του, μετά την επανεκλογή των θέσεων αυτών. Τι είναι όμως αυτός ο θεσμός της περιφερειακής διεύθυνσης και τι εξυπηρετεί εκπαιδευτικά ή πολιτικά;

Σύμφωνα με κείμενο στο Alfavita, οι θέσεις των διευθυντών είναι μοιρασμένες ανάλογα με το μερίδιο της τρικομματικής κυβέρνησης. Ο κ. Μισθός ανήκει στη ζώνη του...ΠΑΣΟΚ. Ομοϊδεάτες του κ. Μισθού φαίνεται να ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο παραμονής στη θέση που είχαν κατοχυρώσει επί ΠΑΣΟΚ (π.χ. Δυτ. Ελλάδας και Κρήτης). Το δημοσίευμα:


Ο ΣΚΥΛΟΚΑΥΓΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ – ΔΙΟΡΙΣΜΟ – «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» (!) ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διορισμό εκπαιδευτικών στις θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης (αρ.πρωτ.10704/3-12-2012) ξεκίνησε η διαδικασία για την επιλογή των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 1 του Ν.3260/2004: «Στις κενές και κενούμενες θέσεις περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης διορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δημόσιοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιλέγονται από κατάλογο υποψηφίων που συντάσσεται για το σκοπό αυτόν και στον οποίο περιλαμβάνονται, ύστερα από αίτησή τους, οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».Η διαδικασία αυτή αντικατέστησε το άρθρο 3 παρ.1 του Ν. 2986/ 2002 ΦΕΚ 24 τ. Α΄:«στ … Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται σε δύο στάδια, από ειδικό συμβούλιο που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελείται από: α) το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου αυτού ως Πρόεδρο, β) ένα μέλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και γ) ένα μέλος καθενός από τα Συμβούλια Επιλογής Σχολικών Συμβούλων και Διευθυντών Εκπαίδευσης...».

Η Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Ιωαννίνων (ΝΟΕΣ Ιωαννίνων) του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή της για το θέμα αυτό ζήτησε «να μην πρυτανεύσουν εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας αντιλήψεις κυριαρχίας, νομής και κατοχής της εξουσίας» και την «επικράτηση των αξιών, την αντικειμενική αναγνώριση των προσωπικών ικανοτήτων, των επιστημονικών προσόντων και της επάρκειας των στελεχών της εκπαιδευτικής κοινότητας», καθώς και «τη δημιουργία συνείδησης για την εμπέδωση πνεύματος της αξιοκρατίας στους θεσμούς»!!!

Ταυτόχρονα η ΔΑΚΕ./Π.Ε. απαίτησε «να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες επιλογής των νέων Περιφερειακών Διευθυντών», καθώς και «οι αλλαγές αυτές να διέπονται από αξιοκρατία και δικαιοσύνη και σε καμία των περιπτώσεων να μην έχουμε και πάλι την παρουσία σε θέσεις ευθύνης ανθρώπων που ταύτισαν τη θητεία τους με την οπισθοδρόμηση και την παρακμή που βίωσε η εκπαίδευση σε εποχές ΠΑΣΟΚ και Διαμαντοπούλου»!!!

Στον καιρό των Μνημονίων, των εντολών ΕΕ - ΔΝΤ και της τρικομματικής αντιλαϊκής συγκυβέρνησης οι διαδικασίες αυτές απλουστεύτηκαν από μια «μίνι-τρόικα» (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που κατάρτισε τον τελικό αξιολογικό(!) πίνακα, μοιράζοντας τις θέσεις με αυστηρά κομματικά κριτήρια (μέχρι και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ έγινε περιφερειάρχης…), 7 ΝΔ - 4 ΠΑΣΟΚ - 2 ΔΗΜΑΡ.

Δεν τρέφουμε και –πολύ περισσότερο – δεν καλλιεργούμε αυταπάτες για το ρόλο των στελεχών της εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε ότι υπηρετούν την ιεραρχική πυραμίδα του ελέγχου, του διοικητικού αυταρχισμού, της πειθάρχησης και της τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών. Με την επιλογή των στελεχών που έκανε (και με όποιες άλλες ακολουθήσουν) η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να ολοκληρώσει το πλαίσιο ελέγχου, ασφυκτικής χειραγώγησης και υποταγής, έτσι ώστε να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα "εργαλεία" που θα επιβάλουν τις σαρωτικές αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση.

Η «αξιολόγηση», η κατάργηση του αμετάθετου και της οργανικότητας, η διαθεσιμότητα – αργία – εφεδρεία ακόμη και με την έναρξη οποιασδήποτε ΕΔΕ και οι αναμενόμενες απολύσεις, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων με τη συνακόλουθη αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, η αύξηση του ωραρίου, οι υποχρεωτικές υπερωρίες, οι μηδενικοί διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών κ.α. είναι θέματα που σίγουρα ΔΕΝ θα απασχολήσουν τις κυβερνητικές παρατάξεις της συγκυβέρνησης, αλλά που πρέπει να τεθούν από τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς, σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης και της μη εκχώρησής της στις λογικές του κομματισμού και της αγοράς.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

1. Μελισσόπουλος Σάββας, του Παύλου, ΠΕ70, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος και Πρόεδρος των Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης. Αιρετό μέλος του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Α’ βάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης. Μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης.

2. Καρατάσιος Γεώργιος, του Δημητρίου, ΠΕ03, Κεντρικής Μακεδονίας. 
ΔΑΚΕ [ήταν και την περίοδο ΝΔ, μέχρι το 2009]

3. Βόντσα Βασιλική του Γεωργίου, ΠΕ02, Δυτικής Μακεδονίας.

ΔΑΚΕ. ["Αυτοαξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας: Ως Σχολική Σύμβουλος συμμετείχα ενεργά σ’ όλες τις επιμορφώσεις του πιλοτικού προγράμματος «Αυτοαξιολόγηση του Εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης» του ΥΠΔΒΜ που υλοποίησε το ΚΕΕ, κατά το σχ. έτος 2010-11"].

4. Χουλιάρα Θεοδώρα του Γεωργίου, ΠΕ70, Ηπείρου.

Πολιτική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ (85η στους 110)

5. Ζιάκα Βασιλική του Ιωάννη, ΠΕ11, Θεσσαλίας.

ΔΑΚΕ (ΑΠΥΣΔΕ 2010)

6. Καραβασίλης Ιωάννης του Ιορδάνη, ΠΕ70, Ιονίων Νήσων.

Αποσπασμένος στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης. Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου ΠΕ Σερρών «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑΣ», Πρώην Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών. ΔΑΚΕ.

7. Παναγιωτόπουλος Γεώργιος του Ανδρέα, ΠΕ70, Δυτικής Ελλάδας.

Παραμένει και πάλι Περιφερειάρχης στην ίδια Περιφέρεια. Συντονιστής Επιτροπής Επιμόρφωσης Ν. Ηλείας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης ΠΑΣΟΚ 2005-2008.

8. Παλιαλέξης Ηλίας του Ιωάννη, ΠΕ70, Στερεάς Ελλάδας.

ΝΔ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμίας.

9. Γκίνης Δημήτριος του Αναστασίου, ΠΕ04.01, Αττικής.

ΔΑΚΕ, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

10. Μισθός Πέτρος του Δημητρίου, ΠΕ02, Πελοποννήσου.

Παραμένει και πάλι Περιφερειάρχης στην ίδια Περιφέρεια. ΠΑΣΟΚ.


11. Παπαδανιήλ Μαρία του Χρήστου, ΠΕ70, Βορείου Αιγαίου.

Δημοτική σύμβουλος Σερρώ, ΝΔ-- Έχει διετελέσει πρόεδρος της ΔΑΚΕ δασκάλων Σερρών, ενώ σήμερα είναι μέλος του ΔΣ της ΔΑΚΕ Σερρών, μέλος της Επιτροπής Παιδείας του δήμου Σερρών, μέλος της Ομάδας Στήριξης Γυναικών στην Τοπική Οργάνωση της ΝΟΔΕ και γραμματέας της Ε.Κ.Ο. δασκάλων.

12. Μεσσάρης Διονύσιος του Σπυρίδωνα ΠΕ04, Νοτίου Αιγαίου.

Πρώην αναπληρωτής διευθυντής ΙΝΕΠ. Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νομού Αχαϊας. ΔΗΜΑΡ.

13. Κλινάκης Απόστολος του Ευαγγέλου ΠΕ70, Κρήτης.

Παραμένει και πάλι Περιφερειάρχης στην ίδια Περιφέρεια. ΠΑΣΟΚ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Δ.Ε., 3/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου