Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Νέες θέσεις κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό σε Κορινθία και Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σε Κόρινθο, Ναύπλιο, Λακωνία, Αρκαδία

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού» και μοιάζει πολύ με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας. Το υπουργείο Πολιτισμού απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε φορείς κοινωφελούς εργασίας (ΜΚΟ) προκειμένου να λάβουν συμμετοχή στο πρόγραμμα ως μεσάζοντες για την πρόσληψη προσωπικού στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Πόσοι θα προσληφθούν;
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το ΑΣΕΠ υπάρχει προγραμματισμός του υπουργείου Πολιτισμού για 1.650 προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2012 και άλλες τόσες το 2013.

Πού θα υλοποιηθεί
Το πρόγραμμα έχει πάρει έγκριση για οκτώ περιφέρειες σύγκλισης (Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Πελοποννήσου).

Πότε θα ξεκινήσει;
Ήδη έχουν επιλεγεί οι ΜΚΟ που θα «τρέξουν» το πρόγραμμα και τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να φτάνουν στα γραφεία του ΑΣΕΠ τα πρώτα αιτήματα των φορέων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΑΣΕΠ, το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου.

Ποιους αφορά;
Οι υποψήφιοι θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι νέοι άνεργοι έως (35) ετών, καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους τα τελευταία 2 έτη). Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται από τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης.

Για πόσο καιρό θα εργάζεται το νέο προσωπικό;
Το πρόγραμμα αφορά στην 7μηνη απασχόληση ανέργων, μετά από ένα διήμερο ενημερωτικό σεμινάριο – σε υπηρεσίες φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε ημέρες και ώρες λειτουργίας των χώρων και μουσείων, αλλά και επέκτασης του ωραρίου αυτών, κατά τον οποίο οι αρχαιολογικοί χώροι ή τα μουσεία είναι επισκέψιμοι από το κοινό.

Ποιες ειδικότητες ζητούνται;
Οι ειδικότητες που θα καλυφθούν μέσα από το πρόγραμμα είναι: Αρχαιολόγοι, Συντηρητές μνημείων και έργων τέχνης, Φύλακες-Νυχτοφύλακες, Εργατοτεχνίτες, Εργάτες, Καθαριστές κ.α.
Σε φάση αξιολόγησης βρίσκεται το ΑΣΕΠ οσον αφορά τις προσλήψεις ανέργων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ηδη ανακοινώθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού και δημοσιεύτηκαν στη σελίδα της ΕΠΑΝΑΔ  οι πίνακες κατάταξης των πρώτων 14 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν επιλεγεί για να «τρέξουν» το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον τομέα του πολιτισμού.

Δημοσιεύτηκαν οι πρώτες προκηρύξεις του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στον Πολιτισμό. Οι πρωτες προκηρύξεις έχουν δημοσιευτεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και σύντομα το ΑΣΕΠ θα δώσει το "πράσινο" φως προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα το πρόγραμμα. Συνολικά το πρόγραμμα αφορά την κάλυψη 1.650 θέσεων για ανέργους σε ειδικότητες όπως φύλακες, νυχτοφύλακες, μουσειολόγοι, εργατοτεχνίτες, καθαριστές, κ.α. Οι ΜΚΟ που θα αναλάβουν προγράμματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι:
  • ΑΜΚΕ- ΑΡΩΓΗ (δημιουργία θέσεων απασχόλησης στη Ζ' ΕΠΚΑ, στη ΛΖ' ΕΠΚΑ, στη ΛΘ' ΕΠΚΑ, στη 15η ΕΒΑ, στην ΙΗ' ΕΠΚΑ, στην Ε' ΕΠΚΑ, στην ΙΘ' ΕΠΚΑ, στη 12η ΕΒΑ και στην περιφέρεια Πελοποννήσου).
  • Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας (φύλαξη αρχαιοτήτων Αργολίδας).
  • Ενωση Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης Κορινθίας (φύλαξη και ανάδειξη αρχαιοτήτων Κορινθίας - Αργολίδας - Αρκαδίας).
  • Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών - ΕΠΕΚΑ (κοινωφελής εργασία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου).
Συγκεκριμένα στην 1η φάση αξιολόγησης βρίσκονται τα προγράμματα της ΑΜΚΕ ΑΡΩΓΗ:
  • Ε' ΕΠΚΑ (Λακωνία)- ΑΜΚΕ - ΑΡΩΓΗ
Θα προσληφθούν ακόμη 2 Καθαριστές και 4 Εργάτες- Εργατοτεχνίτες. Ακόμη προβλέπεται η πρόσληψη μουσειολόγου - μουσειοπαιδαγωγού για την εκπόνηση και λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ειδικές κοινωνικές ομάδες καθώς και για άλλες εκδηλώσεις κοινωνικού σκοπού.
  • ΕΠΜΑΣ (Πινακοθήκη Ναυπλίου)- ΑΜΚΕ-ΑΡΩΓΗ
Θα προσληφθούν  5 Φύλακες για την τη διεύρυνση του ωραρίου επισκεψιμότητας της Εθνικής Πινακοθήκης (παράρτημα Ναυπλίου).
Επιπρόσθετα εντός προϋπολογισμού (δείτε ΕΔΩ) έχουν τεθεί τα ακόλουθα προγράμματα, ανάμεσά τους και η πρόσληψη προσωπικού για την αρχαιολογική υπηρεσία της Κορίνθου:
  • ΑΜΚΕ-ΑΡΩΓΗ Εργασίες προσβασιμότητας στον αρχαίο οικισμό Μουχλίου Αρκαδίας - ψηφιακή προσβασιμότητα των αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ- Ε.Π.Ε.Κ.Α.) Πολιτιστικά Δρώμενα- Σχέδιο Δράσης Κοινωφελούς Εργασίας στην 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ- Ε.Π.Ε.Κ.Α.) Σχέδιο Δράσης Κοινωφελούς Εργασίας στην 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ- Ε.Π.Ε.Κ.Α.) Πολιτιστικά Δρώμενα- Σχέδιο Δράσης Κοινωφελούς Εργασίας στην ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • ΑΜΚΕ-ΑΡΩΓΗ Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε Τοπικό Επίπεδο Μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • ΑΜΚΕ-ΑΡΩΓΗ Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε Τοπικό Επίπεδο μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην  ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • ΑΜΚΕ-ΑΡΩΓΗ Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε Τοπικό Επίπεδο μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην  ΛΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ «Φύλαξη – ανάδειξη – προστασία βυζαντινών αρχαιοτήτων Κορινθίας – Αργολίδας - Αρκαδίας»
  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΤΣΙΟΜΥΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ανάδειξη – προστασία – φύλαξη – αρχαιοτήτων Αργολίδας
Σχόλιο: παρά τα προβλήματα στην μισθοδοσία των εργαζομένων όλο και περισσότεροι τομείς εργασίας φαίνεται ότι θα τρέχουν από εδώ και στο εξής μέσω κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή ολιγόμηνης απασχόλησης με βασικό κριτήριο την ανεργία. Μάλιστα βλέπουμε ότι στην Κορινθία, θα αναλάβει νέα προγράμματα και η ΜΚΟ Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της οποίας οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν ουκ ολίγες φορές (μέχρι και στην Επιθεώρηση εργασίας έφτσαν) λόγω της τρίμηνης καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Μάλιστα αυτές οι 'ενέσεις' απασχολησιμότητας όπως χαρακτηρίζονται βοηθούν στην μείωση των πραγματικών δεικτών ανεργίας, ενώ οι απασχολούμενοι μπορεί να μην λαμβάνουν καν τα δεδουλευμένα τους από τις ΜΚΟ. Δεν μπορούν όμως να τις εγκαταλείψουν εάν δεν είναι τυπικές, καθώς έχουν ήδη χάσει τους μήνες ανεργίας που συγκεντρώνουν ως θησαυρό για να κάνουν αίτηση για άλλες θέσεις κοινωφελούς εργασίας και γενικότερα χάνουν την ιδιότητα του ανέργου με το ότι δικαίωμα συνεπαγόταν αυτό.

Επιμέλεια Λένα Μακροπούλου
Πηγές: e-dimosio.gr/ dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: