Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Θεσμός Αριστείας σχολείων 2012: οι νικητές

Η Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή Θεσμού Αριστείας 2012 ευχαριστεί θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν ενεργά στην Πράξη, «Θεσμός αριστείας και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» στους Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 & 3, - Οριζόντια Πράξη, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Απέδειξαν έμπρακτα ότι οι εκπαιδευτικοί μας, παρά τις αντιξοότητες, μπορούν να υποστηρίξουν την εκπαίδευση μέσα από την έρευνα και την καινοτομία. Ο Θεσμός βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και σημείωσε μεγάλη επιτυχία για 3η συνεχόμενη χρονιά, αφού κατατέθηκαν 470 έργα από 850 εκπαιδευτικούς, ενώ ο πληροφοριακός κόμβος (http://excellence.sch.gr) δέχτηκε περισσότερες από 230.000 επισκέψεις φτάνοντας συνολικά τις 440.000.

Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας της Κορινθίας (πρόγραμμα ΕΣΠΑ)

Με πάσα επιφύλαξη και εφιστώντας την προσοχή στους ενδιαφερόμενους ανέργους, αναδημοσίευω την ακόλουθη προκήρυξη για το πρόγραμμα επανακατάρτισης ανέργων ευπαθών ομάδων που 'τρέχει' στην Κορινθία. Και αυτό διότι οι συμμετέχοντες άνεργοι σε αυτά τα προγράμματα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της zougla.gr παγιδεύονται, χάνοντας τα όποια δικαιώματα τους παρέχει η κάρτα ανεργίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πληρώνουν το χαράτσι και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται το χρηματικό αντίτιμο των κουπονιών κατάρτισης. Το θετικό βέβαια στο πρόγραμμα που υλοποιείται από την αναπτυξιακή σύμπραξη Περίανδρος είναι -ως φαίνεται- να υπάρχουν 100 θέσεις εργασίας ώστε να προωθηθούν σε επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς. Μπορούν ωστόσο να συμμετέχουν μόνο:
· Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα
· Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια*
· Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών
· Μετανάστες
· Άτομα με Αναπηρία

Με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής προχωρούν τα σχέδια για το λιμάνι της Κορίνθου

Το «ΝΑΙ σε όλα» δημοτικής αρχής, αντιπολίτευσης και βουλευτών ΝΔ Κορινθίας (που έχουν άλλωστε συνηθίσει την έκφραση αυτή) κατάφερε να αποσπάσει για τον προγραμματικό σχεδιασμό του λιμένος Κορίνθου ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας που επισκέφθηκε χθες το δημαρχείο. Η αξιοποίηση επιτάσσει ενίσχυση του υπάρχοντος εμπορικού λιμένος προς την παραλία Μαϊάμι ώστε να εξυπηρετεί ένα κρουαζιερόπλοιο και μαρίνα στην προέκταση του Αγίου Νικολάου. Παράλληλα, μιλά για αναβάθμιση των υποδομών ώστε να εξυπηρετούν την υπάρχουσα εμπορευματική δραστηριότητα.

Ο Γ.Γ. Κ. Μουτζούρης μίλησε για επιτακτική ανάπτυξη του λιμανιού, υποχωρώντας ίσως στην ευρεία εμπορευματική αξιοποίηση με επέκταση στην περιοχή των αναπλάσεων της Ποσειδωνίας. Και γράφω ίσως, διότι δεν αναφέρεται στα τοπικά ΜΜΕ που αναμεταδίδουν την είδηση αν κατέθεσε κάποιο νέο master plan ή κινήθηκαν πάνω σε αυτό που είχε παρουσιαστεί, αναπροσαρμόζοντάς το, βάσει της γνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου στις 29/10/2012.

50% ενίσχυση για μεταποίηση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα

Στο ΕΘΝΟΣ, διαβάζω για τις ευκαιρίες οικονομικής ενίσχυσης στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων έως και 50%. Αν τα καταφέρετε, να επικοινωνήσετε με το γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα τηλ.: 2713 601190, 2713 601192, μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανοίγει την 1η Οκτωβρίου ο επενδυτικός νόμος. Ποιες είναι οι δαπάνες που καλύπτονται

Ευκαιρίες για ενισχύσεις έως και 50% επί των επενδυτικών τους σχεδίων έχουν επιχειρηματίες της περιφέρειας μέσα από τον επενδυτικό νόμο. Ανοίγει η περίοδος υποβολής προτάσεων την 1η Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μπορούν να επωφεληθούν από το καθεστώς της Περιφερειακής Συνοχής. Στον τομέα αυτόν είναι δυνατό να ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο τη μεταποίηση αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων με τη χρήση μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας και φιλικών προς το περιβάλλον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ευνοηθούν με επιχορήγηση ή και με επιδότηση leasing καθώς και με φορολογική απαλλαγή με συνολικό ποσοστό και για τις τρεις μορφές χρηματοδότησης μέχρι και 50%.