Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Ο Νίκος Λυγερός παρουσίασε το σημαντικό ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ στην Κόρινθο

Λυγερός προς Παπαφωτίου: "μην μπερδεύετε την ΕΟΖ με την ΑΟΖ"

Έναν από του ευφυέστερους ανθρώπους του πλανήτη είχαν την τύχη να ακούσουν χθες οι πολίτες και πολιτικοί (όσοι ενδιαφέρθηκαν τουλάχιστον) της Κορινθίας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας από τον πολιτιστικό σύλλογο Τερψιχόρη.  Ο Νίκος Λυγερός, ένας άνθρωπος πολυγραφότατος, εξυπνότατος, αλλά με απίστευτα μεστό λόγο, απλό και χιουμοριστικό όπου χρειαζόταν παρουσίασε χθες στην Κόρινθο το σημαντικό θέμα θεσμοθέτησης ΑΟΖ. Με αρκετή δόση ειρωνείας, η οποία τον προστατεύει από τα κατά καιρούς αμαθή και 'ραγιαδίστικα' σχόλια όπως τα αποκάλεσε, προσπάθησε να εξηγήσει πόσο απαραίτητη είναι η χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ.

Είναι εθνικιστικό δικαίωμα και κατόπιν ευρωπαϊκή κατεύθυνση, ανεξαρτήτως του τι πολιτική ακολουθεί η Τουρκία, το γενικό συμπέρασμα. Ως εθνικιστικό άλλωστε το έχουν υποδείξει οι προηγούμενες 134 οριοθετήσεις ΑΟΖ από άλλες χώρες. Πρώτος σύμμαχος φυσικά η Κύπρος, ένα πολύ μικρότερο κράτος, που ισχυροποιήθηκε οικονομικά και γεωπολιτικά χάρη στη σύναψη συμφωνιών για τα οικόπεδα της ΑΟΖ της. Στην Ελλάδα, ο Ν. Λυγερός, έχει παρατηρήσει ότι είμαστε γενικά δύσπιστοι, όσον αφορά τα δικαιώματα που μπορούμε να διεκδικήσουμε και την αξία μας ως χώρα. Δεν μίλησε εθνικιστικά, αλλά με πάσα αντικειμενικότητα, καθώς η ελληνική ΑΟΖ θα είναι ο χώρος διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η παρουσίαση του ήταν αρκετά λεπτομερής και θα είναι διαθέσιμη από τον ιστότοπο του Επιμελητηρίου ώστε να μπορέσει η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί. Επιπρόσθετα, συγκεντρώνει υπογραφές (στο ipetitions) ώστε να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή η γνωμοδότησή του προς την πολιτική ηγεσία ότι η θέσπιση της ΑΟΖ είναι η μόνη σωτήρια λύση για πιθανότητα ανάκαμψης της Ελλάδας και σε αυτό το παιχνίδι, δεν μπορεί να την επηρεάσει καθόλου ο επεκτατισμός επί χάρτου της Τουρκίας.

Μία τέτοια σημαντική ομιλία όμως φαίνεται να μην 'άγγιξε' ιδιαίτερα όλους τους πολιτικούς της Κορινθίας. Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές απόντες! Εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Παπαφωτίου που μάλλον θα μετάνιωσε αρκετά που βρισκόταν εκεί. Ήταν αρκετές φορές το επίκεντρο νύξεων του κ. Λυγερού. Νύξεων και υποδείξεων για το τι κάνει η Περιφέρεια και το τι πρέπει να κάνει. Η υπόδειξη που έκανε ο Ν. Λυγερός ήταν στο γεγονός ότι θα χρειαστεί ένας σταθμός εκφόρτωσης του υγρού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου  και προώθησής του στην Ευρώπη. Ένας τέτοιος σταθμός θα μπορούσε να είναι στην Πελοπόννησο.


Μάλιστα ευθέως ο Νίκος Λυγερός κατηγόρησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προώθηση των ΕΟΖ! Όπως είπε προς τον κ. Παπαφωτίου: "όταν μιλάτε φαίνεται να μπερδεύετε την ΑΟΖ με την ΕΟΖ. Είναι σαν να μπερδεύουμε την βούρτσα με την .....! Η ΕΟΖ θέλει ανθρώπους σκλάβους, ενώ η ΑΟΖ τους απελευθερώνει!!" Με αυτό σαν τροφή για σκέψη και με μαγκωμένο χαμόγελο, παρακολούθησε το υπόλοιπο της εκδήλωσης ο κορίνθιος αντιπεριφερειάρχης...

Ο Νίκος Λυγερός διατηρεί blog όπου αναρτά έγκυρες πληροφορίες για τα ζητήματα της ελληνικής ΑΟΖ. Θα συνεχίσει, παρά τις αντιδράσεις ημιμαθών και σκεπτικιστών φορέων, να προωθεί την θέσπιση της ΑΟΖ ως τη μόνη διέξοδο για την Ελλάδα, καθώς τα πλεονεκτήματα είναι άπειρα. Περιβαλλοντικά και οικονομικά είναι προτιμότερο η Ελλάδα να γίνει σταθμός διέλευσης φυσικού αερίου, παρά να κάνει γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, πολύ κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, είναι η περιοχή Νότια της Κρήτης, και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου που ενώνει την ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ. Γεωπολιτικά, η ΑΟΖ σκιαγραφεί μία Ελλάδα ίσου σχεδόν μεγέθους με τη Γαλλία, καθώς οι νησιωτικές περιοχές της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα ακριτικά νησιά καταλήγουν έτσι να είναι πιο σημαντικά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Βόρεια της Κέρκυρας, νότια της Γαύδου και ανατολικά του Καστελόριζου, είναι τα σημαντικότερα στρατηγικά σημεία της ελληνική ΑΟΖ τα οποία φέρουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες κοιτασμάτων (ειδικά Νότια της Κρήτης ισοδυναμούν τα κοιτάσματα με 450 ενεργειακά χρόνια). Στην ακόλουθη εικόνα με τις καλλικρατικές περιφέρειες, φαίνονται τα αντίστοιχα διαμερίσματα ΑΟΖ:


Ο Νίκος Λυγερός:

Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο.

Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p) (εξίσωση του Ramanujan, μέσω υπολογιστών).

Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλέξανδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή.

Ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουισμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. Είναι μέλος της Mensa, η οποία έχει 100.000 μέλη ανά τον κόσμο, της Parssociety, μιας διεθνούς ολιγομελούς οργάνωσης μέλη της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, μπορούν να γίνουν μόνο άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης (η αποδοχή γίνεται μέσω αποστολής στους διαχειριστές, πιστοποιημένων αποτελεσμάτων τους σε κάποιο από τα iq test που προϋποθέτει το καταστατικό της οργάνωσης ενώ αποδεκτοί γίνονται επίτιμα μέλη και ιδρυτές άλλων iq societies αυτομάτως), αλλά και της Mega Foundation, κ.α. Αναφορά του γίνεται κι εδώ (http://www.megasociety.org/noesis/152/editor.html). Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους, και ένα εκ των τεστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό και είναι ευρέως διαθέσιμο στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ακόμη, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Παιδαγωγικό Τμήμα).

Σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύει ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού, "είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)" και "ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο".

Στην προσωπική του ιστοσελίδα υπάρχουν πάνω από 11.000 γραπτά κείμενα του ιδίου που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας, καθώς και άλλου είδους κείμενα όπως ποιήματα, ή λογοτεχνικά αποσπάσματα, στην Ελληνική, Γαλλική ή Αγγλική γλώσσα, αλλά και πάνω από 1200 σκίτσα ή πληρέστερα έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία είναι αναφορές σε έργα των da Vinci,van Gogh, Dali, Picasso, Schiele.lygeros2

Ενημερωθείτε στο http://elliniki-aoz.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου