Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Τραυματισμένα ζώα στην Αρκαδία

Από τον Απρίλιο του 2011 έως και τον Δεκέμβριο 2012 το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού ανταποκρίθηκε σε κλήσεις από κατοίκους και Υπηρεσίες της περιοχής που αφορούσαν τραυματισμένα ζώα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν τραυματιστεί από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μέσα στο 2011, το προσωπικό του Φορέα κλήθηκε για τη διάσωση θαλάσσιας χελώνας (Caretta caretta) στην παραλία «Πόρτες» στο Παράλιο Άστρος, η οποία έφερε επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι. Το τραυματισμένο ζώο συνελήφθη και στη συνέχεια στάλθηκε για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών (ΑΡΧΕΛΩΝ) στην Αθήνα. Επίσης, στην περιοχή του Άστρους εντοπίστηκαν και στάλθηκαν στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) στην Αθήνα ένας λευκός πελαργός (Ciconia ciconia) με ελαφρύ τραύμα στο πόδι, ένας τραυματισμένος ερωδιός (τσαχτοτσικνιάς-Ardea cinerea) που έφερε σοβαρό τραύμα στην αριστερή φτερούγα από πυροβολισμό και μια γερακίνα (Buteo buteo) χωρίς εμφανή εξωτερικά τραύματα που παρουσίαζε αδυναμία να πετάξει.

Στην χρονιά που μας πέρασε, το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης κατά την διάρκεια της περιπολία του εντόπισε ένα μικρό αρσενικό τσακάλι (Canis aureus) στην περιοχή του Υγροτόπου Μουστού το οποίο ήταν τραυματισμένο από δαγκώματα μεγαλύτερων τσακαλιών. Το νεαρό τσακάλι μεταφέρθηκε στα γραφεία του Φορέα και στην συνέχεια στάλθηκε στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη. Στην ΑΝΙΜΑ στάλθηκαν επίσης, τους τελευταίους μήνες ένας τραυματισμένος μπούφος (Bubo bubo) από το Λεωνίδιο και ένα τραυματισμένο ξεφτέρι (Accipiter nisus) από την περιοχή του Άστρους και τα δυο με τραύματα στις φτερούγες. Σε τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ, υπήρξε η ενημέρωση ότι η κατάσταση της υγείας του τσακαλιού, του μπούφου και του ξεφτεριού είναι πολύ καλή και τα τραύματα τους επουλώνονται.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα και όταν ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση των πληγών τους, ο Φορέας Διαχείρισης θα προγραμματίσει εκδηλώσεις σε συνεργασία με σχολεία της Προστατευόμενης Περιοχής του Πάρνωνα για την απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου