Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

6 Μέρες για την Κόρινθο: Μπορώ και χωρίς ευρώ (Κρυφό σχολειό...)

Αλληλέγγυα Παιδεία

Το νέο μορφωτικό Κίνημα από εκατοντάδες ομάδες και κοινωνικά φροντιστήρια

Είχαμε προβλέψει ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2013 το νέο πρωτόγνωρο Κίνημα της Αλληλέγγυας Κοινωνικής - Συνεταιριστικής Οικονομίας στην Ελλάδα θα αριθμεί 2.000 Δίκτυα, Οργανώσεις και σταθερές Δομές. Η πρόβλεψή μας αποδεικνύεται μετριοπαθής... Αυτό το Κοινωνικό - Οικονομικό Κίνημα γιγαντώνεται και σε λίγο θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Μόνο στον χώρο της Αλληλέγγυας Παιδείας δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ομάδες και οργανώσεις.


Δημοσιεύουμε σήμερα, λόγω περιορισμένου χώρου, άλλα 29 links οργανώσεων Αλληλέγγυας Εναλλακτικής Παιδείας. Κάντε surfing στις σελίδες τους και θα διαπιστώσετε ότι ένας καινούριος κόσμος γεννιέται μέσα στην καταστροφή. Στη σελίδα μας στο Facebook (http://www.facebook.com/mporokaixoriseuro) μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά τα νέα από τη δράση του Κινήματος Αλληλεγγύης. Ετοιμάζουμε πυρετωδώς κι ένα site.

Χιλιάδες εθελοντές καθηγητές και φοιτητές, Δίκτυα Αλληλεγγύης, Δήμοι και Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι οργανώνουν καθημερινά δωρεάν Κοινωνικά Φροντιστήρια για κάθε τάξη και μάθημα. Εχουν φτιάξει μέχρι και Κοινωνικά Ωδεία, Σχολές Χορού, Πολεμικών Τεχνών και ομάδες διαλογισμού. Ολα δωρεάν!
Κοινωνικά Φροντιστήρια γίνονται και στις περισσότερες Πανεπιστημιακές Σχολές με πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων, όπως στη Νομική και την ΑΣΟΕΕ. Προσπαθούμε να τα καταγράψουμε όλα, αλλά είναι εκατοντάδες... Δεκάδες είναι και οι Ακαδημίες Πολιτών με τα Ανοιχτά Λαϊκά Πανεπιστήμια σε πόλεις, γειτονιές και νησιά που λειτουργούν στα πρότυπα της Ακαδημίας Πολιτών του Βόλου. Δες τις Ακαδημίες Πολιτών σε όλες τις πόλεις στο http://civilacademy.ucoz.org/.
Στο site που ετοιμάζουμε προσπαθούμε να καταγράψουμε και να παρουσιάσουμε αναλυτικά όλο αυτό το Κίνημα. Ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι...

Το νεοσύστατο «tutorpool» (http://tutorpool.gr/), ένα νέο δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης για την Παιδεία, έκανε τα πρώτα του βήματα στο Twitter, και μέσω του Google Maps δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο γονέα ή μαθητή να δει σε ποιες περιοχές γίνονται Κοινωνικά Φροντιστήρια, πού βρίσκονται οι εθελοντές καθηγητές και ποια μαθήματα διδάσκουν. Οι πρώην μαθητές μεταδίδουν τη γνώση στους σημερινούς. Οι γονείς στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Οι μαθητές γνωρίζονται μεταξύ τους και δημιουργούν. Ολοι μαζί διδασκόμαστε την αλληλεγγύη στην πράξη!

«Δεν έχει ακόμα κλείσει μια εβδομάδα ζωής και ήδη περίπου 65 καθηγητές έχουν δηλώσει συμμετοχή», λέει η Σίλια Βιτωράτου, μαθηματικός, υποψήφια διδάκτωρ στην ΑΣΟΕΕ και μία από τους αρχικούς εμπνευστές της ιδέας. «Επιπλέον, χωρίς καμία ουσιαστική προβολή επικοινωνούν μαζί μας διαρκώς από το εξωτερικό, ρωτώντας μας πώς μπορούν να βοηθήσουν με τηλεδιδασκαλία. Βασική ιδέα είναι ότι όλοι γινόμαστε ένα. Να μη στερηθούν αυτά που οι δικοί μας γονείς μπόρεσαν να μας εξασφαλίσουν. Εμείς, με την κρίση, θα μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις ζωές μας. Τα παιδιά, όμως, δεν θα είναι ποτέ ξανά 15, 16, 17 ετών».

--------------------------------------------------------------------------
Απ’ την Κόρινθο στον Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης

Είμαστε πανταχού παρόντες. Αρχίσαμε πάλι τις περιοδείες...

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 7 το βράδυ, παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ρουμελιώτη «Μπορώ και χωρίς ευρώ» (ΙΑΝΟΣ) διοργανώνει ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος «ΣΒΟΥΡΑ». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Χριστόφορος Κάσδαγλης (δημοσιογράφος - συγγραφέας), Χαράλαμπος Κασσίμης (καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) και Βαγγέλης Αβδελάς (γεωπόνος - μέλος του δικτύου «Πελίτι»). Για τα εγχειρήματά τους θα μιλήσουν μέλη της Τράπεζας Χρόνου Κορίνθου, του τοπικού Δικτύου Διάθεσης Βιολογικών Προϊόντων «Αλλότροπον», της Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών «Περιβολάκια» Κορίνθου, του κοινωνικού χώρου «Βοτανικός Κήπος» Πετρούπολης και άλλων συλλογικοτήτων. Θα ακολουθήσει τρελό πάρτι στο φουαγιέ του θεάτρου.

ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ (http://votanikoskipos.blogspot.gr/) ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 31/1 εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η κοινωνική Οικονομία και οι νέοι αυτοδιαχειριζόμενοι Συνεταιρισμοί». Ομιλητές: Ανδρέας Ρουμελιώτης (δημοσιογράφος - συγγραφέας), Γιώργος Λιερός (συγγραφέας) και Νίκος Ιωάννου (μέλος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Η Μαστοράντζα»). Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη. Λεωφορεία: Α11, Β11 από σταθμό «Αττική» και 700 από σταθμό «Αγ. Αντώνιος».

«ΒΟΤΣΑΛΟ» ονομάζεται το νέο Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα του Κορυδαλλού. Το δραστήριο «Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας Κορυδαλλού» (http://votsalo.org/) το άλλο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο πνευματικό κέντρο του δήμου (αίθουσα Πλειάδες), παρουσιάζει το νόμισμά του.

ΠΑΝΚ ΚΑΦΕΝΕΙΟ λειτουργεί απόψε στον Κορυδαλλό η ομάδα ελευθεριακής σκέψης Negrorocho (http://eleftheriakiskepsi.blogspot.gr/) μέσα στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Pasamontana, Δημητρακοπούλου 23 (http://pasamontana.blogspot.gr/), μαζί με Ανταλλακτικό Παζάρι βιβλίων, κασετών, cd και δίσκων.

ΣΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ ΘΕΡΣΙΤΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ - Νέστορος και Ευαγγελιστρίας (http://thersitis.espiv.net/) γίνονται καθημερινά αυτοοργανωμένα μαθήματα ελεύθερου σχεδίου, φωτογραφίας, γαλλικών, παραδοσιακών χορών, μπουζουκιού, ηλεκτρικού μπάσου, σκακιού, ραπτικής και kick boxing. Δες αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ: http://tinyurl.com/axswl2m.

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (http://tinyurl.com/axzuvo2) έχει πλέον Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Ιατρείο, Τράπεζα Ιματισμού και Τράπεζα Αίματος, ενώ προσφέρει καθημερινά συσσίτιο σε 100 άστεγους και απόρους.

«Η ΕΠΑΝΕΦΕΥΡΕΣΗ των συνεταιρισμών - Επιχειρήσεις για τον 21ο αιώνα»: Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Engar Parnell από τις εκδόσεις «Στοχαστής». Περιγράφει τι είναι πραγματικά οι συνεταιρισμοί και πώς οργανώνονται για να επιτύχουν.

------------------------------------------------------------------
Σέσουλα, Semilla, Apertus, Βιοεξάντας, Βίος coop…

ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ ΣΤΟ SAVE GREEK WATER; Το νέο Ευρωπαϊκό Κίνημα για το Νερό είναι εδώ! Απαιτούνται ένα εκατομμύριο υπογραφές προκειμένου να γίνει υποχρεωτική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: να μην παραδοθεί το νερό της Ελλάδας σε ιδιώτες. Ήδη η πρωτοβουλία «Σώστε το Ελληνικό Νερό» έχει συγκεντρώσει 388.149 επίσημες υπογραφές και φιλοδοξεί μέχρι τον Σεπτέμβριο να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Αν συμφωνείς μπορείς να υπογράψεις κι εσύ τώρα στο http://tinyurl.com/b5emcgr, μπες στο site http://savegreekwater.org/ να δεις την πρωτοβουλία και κοινοποίησέ το.

ΤΟ ΔΙΚΤΟ ΚΑΠΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (http://www.diktio-kapa.dos.gr/index.html), μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις της Αλληλέγγυας Οικονομίας, διαθέτει παρατηρητήριο τιμών, οργανώνει διεθνή συνέδρια και υποστηρίζει καταναλωτικούς συνεταιρισμούς. Το site τους ανανεώνεται συνεχώς με ειδήσεις. Απ’ αυτό μπορείς να σερφάρεις στα sites των μεγαλύτερων διεθνών Συνεργατικών - Συνεταιριστικών εταιρειών.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πειραιά (http://tinyurl.com/aullc7e), που ιδρύθηκε το 2005, δίνει τροφή σε άστεγους, νομικές συμβουλές σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οργανώνει τα Τοπικά Δίκτυα Εθελοντών και παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη.

«ΣΕΣΟΥΛΑ» βαπτίστηκε το νέο Κοινωνικό Συνεταιριστικό Παντοπωλείο του Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ανοιχτή Πόλη» (http://tinyurl.com/d2xyjze), Μπενάκη 9 & Γαμβέτα. Προσφέρει προϊόντα πρώτης ποιότητας απευθείας από τους παραγωγούς.

ΑΓΡΟΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ SEMILLA ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ! Μια πρωτοβουλία από φοιτητές και ανέργους (http://tinyurl.com/aenjeah, facebook - http://tinyurl.com/a6byvmq) με σκοπό τη συλλογική εργασία για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων απαλλαγμένων από τοξίνες και χημικά, που προωθεί παράλληλα το πρόταγμα της διατροφικής αυτάρκειας ως βασικό συστατικό της κοινωνικής και προσωπικής απελευθέρωσης. Η Αγροκολλεκτίβα λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις που γίνονται κάθε Τετάρτη στις 20:00 στον Κοινωνικό Χώρο ΑPERTUS (http://apertus.squat.gr/), Καλυβίων 70.

BIOEΞΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ (http://tinyurl.com/axaw4zy). Μια ομάδα νέων παιδιών φτιάχνει Οικοκοινότητα στο νέο βιολογικό αγρόκτημα «της δημιουργικότητας, της αυτάρκειας και της αλληλεγγύης». Μπορείς να τους επισκεφτείς, προσφέρονται να σε φιλοξενήσουν.

«ΒΙΟΣ COOP»: συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ με προϊόντα απευθείας απ’ τους παραγωγούς θα ανοίξει ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης (http://www.bioscoop.gr/).

Global 300 ονομάζεται η οργάνωση των 300 μεγαλύτερων Συνεταιριστικών Εταιρειών του κόσμου. Ολες μαζί το 2009 είχαν κύκλο εργασιών 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ίσο με ΑΕΠ της 10ης οικονομίας στον κόσμο, της Ισπανίας. Στο site της (http://2012.coop/en) μπορεί κανείς να διαβάσει ειδήσεις καθώς και τις ετήσιες εκθέσεις για την Παγκόσμια Αλληλέγγυα Οικονομία.

Κίνημα της Αλληλέγγυας Οικονομίας και στηΝ Κύπρο. Δείτε την ιστοσελίδα της μεγαλύτερης Συνεργατικής - Συνεταιριστικής εταιρείας «ΕΣΕΛ-ΣΠΟΛΠ» με περισσότερα από 14 καταστήματα στο νησί: http://www.eands.com.cy/index.php.

-------------------------
Αλληλέγγυα Παιδεία

 ∆ίκτυο Εθελοντισµού και Αλληλεγγύης για την Παιδεία
http://tutorpool.gr/
facebook: http://tinyurl.com/aql7sov
Τηλ.: 697 763 4483

Σχολείο για τη µάθηση της ελευθερίας
 http://sxoleio12.wordpress.com
Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου, Θεσσαλονίκη
Ε-mail: libre12o@gmail.com

Αυτοοργάνωση στην εκπαίδευση
 http://ekpaideysi.espivblogs.net

Στο νησί της αλφαβήτου
 http://alphabet-island.blogspot.com

Σεντέφι
 http://sentefi.wordpress.com
Κορυδαλλός

Ελευθεριακά σχολεία
http://democraticschoolsgr.blogspot.com

Ελευθεριακό σχολείο «ΠΑΙ∆ΕΙΑ»
http://www.synapeiro.gr/
Δεκελέων 3, Γκάζι
E-mail: synapeiro@gmail.com

Ελευθεριακό παιδικό στέκι El Paso
 http://el-paso-thessaloniki.blogspot.com
Εντός κατάληψης «Μαύρη Γάτα», Θεσσαλονίκη
E-mail: elpaso@disobey.net

Παιδικό στέκι «φτου ξελεφτερία»
http://paidikostekiftoukselefteria.espivblogs.net/
Εντός κατάληψης ΠΙΚΠΑ, Άνω Πετράλωνα
Email: pikpa@espiv.net

Διαδικτυακή βάση δεδομένων «Αναρχείο»
http://www.anarxeio.gr/
Ε-mail: info@black-tracker.gr

Ελευθεριακός Κόσμος
http://eleftheriakos.gr/
E-mail: isopedotes@yahoo.gr

Μεταφραστική Κοινότητα Rebel
http://www.rebelnet.gr/
E-mail: rebelnetgr@gmail.com

Ανυπάκουοι Μαθητές
http://anipakouoima8htes.wordpress.com/

Αυτοδιαχειριζόμενη Μαθητική Ομάδα «Σκαπούλα»
http://skapoula.espivblogs.net/
E-mail: skapoula@espiv.net

Επιθετικός Προσδιορισμός ενάντια στη σχολική μηχανή
http://epipros.blogspot.gr/
Ε-mail: epipro@espiv.net

Αυτοοργανωμένα μαθήματα
http://tinyurl.com/axswl2m
Στέκι Θερσίτης, Ίλιον

Συλλογικό εγχείρημα λόγου και δράσης «Πέρασμα»
http://perasma.espiv.net/
 Ε-mail: perasma@espiv.net

Σπασμένο Γρανάζι
http://spasmenogranazi.squat.gr/

Εκτός Τάξης
http://ektostaxis.squat.gr/
Χανιά

Σχεδία στ’ ανοιχτά της Αίγινας
http://sxedia.espivblogs.net/
Ε-mail: sxedia@espiv.net

Ευτοπία
http://www.eutopia.gr/
E-mail: info@eutopia.gr

Ανωτάτη Σχολή Κακών Τεχνών
http://www.badarts.gr/theschool/
Τούντζα 26, Αλεξανδρούπολη
E-mail: info@badarts.gr

Ελευθεριακή Κουλτούρα
http://www.xwroselkoul.blogspot.gr/
Ε-mail: xwroselkoul@yahoo.gr

Ελευθερία ή Τίποτα
http://eleftheriahtipota.blogspot.gr/
Ε-mail: eleftheriahtipota@gmail.com

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
http://www.ksm.gr/
 Άργους 14, Κολωνός
E-mail: kyriakatiko@yahoo.gr

Μαθήματα Αλληλεγγύης Πετρούπολης
http://solidarity-net-petroupolis.blogspot.gr/
Ε-mail: mathimata.allhleggyhs.petr@gmail.com

Εργαστήρι γλώσσας για παιδιά
http://tomirmigi.blogspot.gr/
Στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Μυρμήγκι»

Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο
http://awdeion.blogspot.gr
E-mail: awdeion@gmail.com

Δωρεάν μαθήματα από φοιτητές του ΕΜΠ
http://dwreanmathimata.wordpress.com/
E-mail: dwreanmathimata@yahoo.gr

Πηγή Εφημερίδα 6 μέρες 
Του Ανδρέα Ρουμελιώτη
www.mporokaixoriseuro@gmail.com & www.facebook.com/mporokaixoriseyro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου